Приеха нов правилник за местен омбудсман в Добрич
Приеха нов правилник за местен омбудсман в Добрич / Дарик Добрич
Приеха нов правилник за местен омбудсман в Добрич
70278
Приеха нов правилник за местен омбудсман в Добрич
  • Приеха нов правилник за местен омбудсман в Добрич

Нов правилник за дейността на местен обществен посредник, приеха съветниците на Добрич. Последният бе от преди 9 години и в него имаше неъсответствия с нормативната база. Документът бе подготвен от постоянната комисия по законност към местния парламент, по инициатива на съветника Милко Пенчев от коалиция "Граждани в повече".

Институцията на омбудсмана е аполитична. Това е човек, който работи по сигнали и жалби на гражданите срещу институции на всички нива. В правилника е предвидено общината да му осигури възнаграждение и режийни. Записано е заплатата му да не е по-малка от размера на две минимални за страната. Може да разполага със сътрудник.

Към момента обаче няма осигурено финансиране на дейността на посредника, не е предвидено в бюджет'2014 на Добрич. Пред съветниците Пенчев предложи те да подкрепят институцията като повишат заплатите си с по-малък процент от поисканото от бюджетната комисия. На вчерашното заседание се взе решение да се вдигне възнаграждението на съветниците в Добрич до 332 лева, които са 40% от заплатата на председателя. Пенчев настоя да се гласува 38%, като оставащите 2% да се определят за дейността на омбудсмана. С мотиви, че парите няма да стигнат и не може сега да се определи за какво да се харчат, 27 съветници отхвърлиха идеята му.

Според изчисленията на Пенчев, поисканите от него 2% биха оформили заплата за омбудсмана от 680 лева, като биха намалили възнаграждението на съветниците с около 14-15 лева. Съветникът съжалява, че идеята му не е сработила, но не се обезкуражава, заяви той в ефира на Дарик. На въпрос ако сега се появи човек, който се кандидатира за поста, какво ще се случи, Пенчев обясни, че този човек трябва да е доброволец и засега да работи безвъзмездно, което според него ще олекоти институцията. Той смята, че има надежда и Добрич да има свой омбудсман тази или следващата година, ако се търсят активно възможности за финансиране. Той припомни, че такива фигури в региона има в Тервел и Каварна, на издръжка на общините.

На сесията кметът Детелина Николова подчерта, че нейната позиция е да се работи за промени в законодателството и държавата да финансира институцията местен или регионален омбудсман. (Чуйте какво каза кметът в аудиото)