332 лева ще получават съветниците в Добрич
332 лева ще получават съветниците в Добрич / Дарик Добрич

332 лева ще бъде брутната заплата на общинските съветници в Добрич, решиха те на днешното си заседание. Гласувано бе заплатата им да бъде 40% от брутното възнаграждение на председателя. Предложението бе направено от ръководещия бюджетната комисия Божанка Вуцова, след обсъждане с другите постоянни комисии.

Милко Пенчев от "Граждани в повече" настоя заплатата да бъде 38% от председателската, като освободените 2% да се определят за дейността на бъдещия обществен посредник, чийто правилник предстои да бъде одобрен на сесията. Това предложение бе обсъдено от парламентарните групи в 15-минутна почивка, поискана от съветниците от ГЕРБ, като след това бе отхвърлено с 27 гласа "против", с мотива, че сумата, която ще се получи ще бъде недостатъчна за издръжка на омбудсмана.

Вдигането на възнагражденията на съветниците е наложено от приети наскоро промени в Закона за местното самоуправление. С тях се вменява и задължение на всеки съветник да участва в поне една постоянна комисия. В състава на местния парламент в Добрич имаше 6-има съветници, които са извън комисиите. На сесията днес те бяха разпределени, като две от комисиите бяха увеличени от 5 на 7-членни - по култура и по регионално развитие и международно сътрудничество. Там влизат съответно Гюрсел Кърнак и Денис Номан, и Галина Митева и Владимир Калчев.
С гласуваните промени - в комисията по жилищна политика на мястото на Галин Господинов от ГЕРБ ще бъде Иван Добрев от БСП; от участие в комисията по здравеопазване се отказа Ивелин Пейчев от Атака за сметка на д-р Желка Керанова от БСП; в комисията по приватизационен и концесионен контрол и общинска собственост на мястото на Костадин Великов от ГЕРБ ще бъде арх.Емилия Добрева от БСП.