Кап. Бонев: Работата в армията е работа за родината
Кап. Бонев: Работата в армията е работа за родината / ОВО Добрич

Осем души работят в Областен военен отдел Добрич, съобщи техният началник кап. II ранг Бисер Бонев в ефира на Дарик. В задълженията им влиза поддържане на готовност за реакции при военна ситуация - администриране на база данни за военните от запаса и резервистите, набиране на кадри за доброволния резерв, връзки с образователни институции и гражданите. Водените на отчет бивши военни, резервисти и запасняци, както и медици, са десетки хиляди души, каза Бонев. От две години задачите на отдела са се увеличили. Служителите се грижат и за организирането на теоретичната задължителна военна подготовка, която е въведена отскоро за учениците в средното образование - 9 и 10 клас, по пет учебни часа. Освен тези занимания, се предлага и специализирана практическа подготовка, която обхваща вече завършили и студенти, каза кап. Бонев. Ползите са преференции, които се дават при желание за продължаване на образованието в сферата на военното дело или националната сигурност.

Кап. Бонев: Работата в армията е работа за родината
netinfo

Набирането на желаещи за доброволния резерв на армията върви от две години, но е трудно и изостава от поставените срокове, призна той. На хората, които пожелаят да се включат, се поставят редица изисквания за психическа и здравословна пригодност, както и да са пълнолетни, неосъждани и др.. Резервистите са заплатени с годишно възнаграждение, викат се на специализации и обучения, но това се прави достатъчно своевременно и не пречи на основната им работа, уточни Бонев. Засега в страната са правени две наборни кампании, при които са се записали 400 души, съобщи той.

Подготовката на резервистите се финансира добре, но на запасняците е позабравена и това може един ден да се окаже проблем, смята капитанът. В последно време обаче се отделят повече средства. Всеки български гражданин има право при желание да получи двуседмична военна подготовка за сметка на Министерство на отбраната.

Бонев съобщи, че се обмисля и създаване на териториални доброволни формирования, които да имат ангажимент за подсилване на армията при военно положение, а в мирно време да действат при бедствия и аварии на подчинение на областните управители. Според капитана, войната на 21 век, ако има такава, ще бъде надмощие на силата, но не изразена в човешки сили и амуниции, а в тактика и стратегия, като най-важното ще бъде технологията и възможността за заглушаване на комуникациите на противника. Той призна, че не предвижда и заглъхване на тероризма.

Мисията на военните е отбраната на цялата ни страна, това е работа за родината, каза още капитанът. Той коментира и идеите за възвръщане на задължителната военна служба - казармата. Личното му мнение е, че за 3 месеца би било полезно, но подчерта, че тази практика не съществува в повечето демократични европейски държави. Важно е също, че страната ни няма ресурси да осигури такава служба за всички младежи, защото базите вече не са налични.

На 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта, Българската армия празнува. Денят ще бъде отбелязан с множество тържества с участието на духовници и военнослужещи в цялата страна. Над 700 представители на Въоръжените сили ще вземат участие в тържествен парад по случай празника в столицата, а точно в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София Негово Светейшество Патриарх Неофит ще отслужи празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

Кап. Бонев: Работата в армията е работа за родината
netinfo