Инспекцията по труда и БТПП с коренно различни данни за заетите с трудови договори
Инспекцията по труда и БТПП с коренно различни данни за заетите с трудови договори / Дарик Добрич

Шефът на Инспекцията по труда в Добрич Младен Мартинов е несъгласен с изнесените наскоро от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ данни, че в Североизточния район, където е и Добричка област, има най-малко сключени трудови договори. В проучването на палатата се казва, че  делът на трудовите договори в района е 83%, което е почти с 10% по-малко от средната за страната стойност - 92,2%. Анкетата е правена сред 6300 души от 10 икономически дейности.

От изнесените от Мартинов данни става ясно, че това не отговаря на действителното състояние в нашата област. Шефът на трудовата инспекция заяви, че от началото на годината до 30 октомври са направени 962 проверки в 59 трудови дейности с 24 000 заети лица. Установени са 84 души без трудов договор, което е 0,34%. Данните на БТПП обаче сочат 3,8% работещи без никакви договори. Разликата е десетократна. В подкрепа на твърдението си Мартинов посочи, че в Добричка област има около 5000 икономически субекта и 20% от тях са били проверени, като такава извадка е много по-представителна, отколкото анкетата на БТПП. 

„Явно между контрола и анкетите има много голяма разлика. Мога да споря, докато се пенсионирам с такива анкети. Но точно те създават настройка и впечатление у обществото за голям процент на сива икономика", коментира Мартинов. 

През м.ноември в областта са установени още трима души, работещи без трудов договор, с което цифрата от началото на годината става 87. Те са предимно от секторите „хотели и ресторанти", „търговия" и „строителство". Обяснението е, че тези браншове имат сезонен характер на дейностите и най-голямо текучество. Близо 682 000 лева са изплатени на работници за заплати и обезщетения след намесата на Инспекцията по труда от началото на годината. В областта са направени 1546 проверки, открити са 4231 нарушения.