Глас на Дарик издаде книга за Добруджа
Глас на Дарик издаде книга за Добруджа / Дарик Добрич

Известният радиоводещ по Дарик Венцислав Димов, водещ на фолклорното предаване „Етно магазин”, издаде книгата „Добруджа – памет и песни”. Премиерата е насрочена за 26 април.

”Книгата се появи в края на 2012 г., но досега не е представяна. Реших да изчакам подходящото време, а мястото трябва да е Добруджа и то сърцето на Добруджа – Добрич, не само защото тук съм роден, но и защото повечето истории и песни в тази книга са свързани с Добрич и Добруджа” – сподели в ефира на Дарик Добрич авторът.

Изданието представлява научно изследване на бурните времена в Добруджа през първата половина на 20 век от гледна точка на фолклора като по-широко понятие от народната песен. „ Това е книга за паметта, усещането за история, преживяването на живота, включен в голямата история чрез етническите символи – обредността и обичаите. Тя съчетава песента, паметта и разказите, прегледа върху медиите, пресата и радиото, музикалната индустрия и анализа на добруджанския песенен цикъл „ – разказа Венци Димов.

Глас на Дарик издаде книга за Добруджа
netinfo

 

Книгата съдържа 140 архивни единици, от които 135 са песни. Половината от тях се публикуват за първи път. Те са издирени и записвани на терен в Добруджа както от самия автор, така и от много местни краеведи и фолклористи.

Трудът излиза с клеймото на добричкото издателство „Матадор 74” и с финансовата помощ на община Добрич. На този етап изданието ще се дарява на библиотеки и архиви и няма да се продава. Тепърва ще се търсят възможности за ретиражиране, за да стигне написаното до повече хора, сподели още авторът. 

Венцислав Димов е роден в Добрич през 1963г. Завършил е българска филология и история и международни икономически отношения във Великотърновския университет. От 1993 г. e автор и водещ на "Етно магазин" по Дарик радио. Автор е на първото монографично изследване на чалгата „Етнопопбумът”, София, 2001.

От 2001 г. работи в Института за изследване на изкуствата на БАН, където е доцент, доктор в секция „Етномузикология".

Преподава във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.