Гинка Чавдарова бе отличена преди ден от президента Радев с почетен знак
Гинка Чавдарова бе отличена преди ден от президента Радев с почетен знак / БТА
НСОРБ се отказа от финансовата децентрализация
Близо 1000 ще бъдат участниците в 12-ата Годишна среща на местните власти, която ще се проведе от 15 до 17 октомври във ваканционно селище Албена, каза за Дарик Добрич изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова. Тридневният форум по традиция ще събере представители на общините, кметове, експерти, председатели на общински съвети, както и представители на централната власт.

Сред важните дискусии Гинка Чавдарова открои тази за последните промени по такса битови отпадъци и огромното безпокойство, което те будят в общините. Ще се обсъди възможни ли са алтернативни решения за финансиране на тази услуга.

Национално сдружение на общините получи висока оценка от президента 

С вицепремиера Томислав Дончев ще бъдат разгледани многобройните задачи на общините по електронното управление и възможностите за намаляване на времето, което гражданите губят, за да получат дадена услуга. „Досега имахме най-общи напътствия, а сега вече са разписани всички конкретни стъпки, които трябва да правят администрациите, както и санкциите, които те ще носят, ако не изпълнят в срокове работния план на новосъздадената Държавна агенция „Електронното управление”, отбеляза Чавдарова.

Тя коментира и въпроса за налаганите на общините финансови санкции по европроекти. „Централно планираните мерки за управление на риска от финансови корекции все още не са факт, въпреки че част от тях намериха място в Закона за управление на средствата от европейските фондове.  А финансовата корекция е като данъка – няма как да не я платиш, защото ти се спират плащанията по проектите. Дори и да я оспорваш съдебно, за да не ти запорират сметките, трябва да я платиш, а едва след решението на съда ще ти се възстановяват средствата”, заяви тя.

Сдружението на общините настоява да се размрази програмата за саниране

Чавдарова допълни, че тъй като се бави отварянето на общинските мерки от настоящия планов период, все още темата „финансови корекции” не е така пареща, както преди две-три години. „Но тази тема ще се върне като бумеранг. Ние продължаваме с общините да търсим вътрешни механизми за намаляване на риска. Остава обаче открит въпросът когато има корекция, която не е по вина на бенефициента, защо продължава изискването той да плаща”, коментира Гинка Чавдарова. 

Във втория ден на форума ще се състои дискусия за партньорството между властите, на която ще присъства премиерът Бойко Борисов. Тогава ще се подпише споразумение  между правителството и НСОРБ.

Щандът на Банско – атракция на „Общинско експо” 2016

В последния ден представителите на общините ще имат възможност да се срещнат и да зададат въпроси на министри и експерти от четири министерства – МРРБ, МОСВ, МТСП и земеделското министерство.

НСОРБ се отказва от големите си стратегически задачи по финансовата децентрализация. „Причината е, че тя не фигурира в приоритетите на сегашното правителство, а ние сме длъжни да се съобразим с тези приоритети. По-скоро преминаваме към по-малки, но последователни стъпки към разширяване на собствената приходна база на общините”, посочи Чавдарова.

Общините сключват споразумение за сътрудничество с правителството

Тя съобщи още, че активно се разработва европейски проект за създаване на общи структури между няколко малки общини. Идеята ще се приложи пилотно в няколко общини, които могат да имат например обща данъчна администрация, IT дейности или услуги по устройство на територията.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов ще бъде лектор в първия ден на форума, в сесията „Интелигентна община или интелигентен начин на управление - Местните власти като иноватор”. Той ще говори по темата „Обикновеният гражданин като контролираща сила и фактор за развитие на населените места”.