Лъчезар Росенов и Детелина Николова - с награди от НСОРБ
Лъчезар Росенов и Детелина Николова - с награди от НСОРБ / Дарик Добрич

Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ отбелязва 20 години от създаването си. То е учредено през 1996 година от 94 общини. Първата Годишна среща на местните власти е проведена през 2002 година.

По повод на юбилея, утре по време на втория ден на 11-ата Годишна среща в Албена, ще бъдат връчени награди. Отличия ще получат всички председатели на Управителния съвет на НСОРБ през годините – Димитър Калчев /посмъртно/, Костадин Паскалев, Венелин Узунов, Красимир Мирев, Дора Янкова, Тодор Попов и Даниел Панов.

С награди ще бъдат отличени и четирима членове на УС с над 10 години стаж в ръководния орган. Сред тях е и бившият кмет на Добрич Детелина Николова.

Други 12 градоначалници ще бъдат отличени за траен принос към развитието на НСОРБ. Сред тях е и Лъчезар Росенов /кмет на Добрич 1995г. - 2003г./ - учредител на НСОРБ и дългогодишен член на УС.

За трайна донорска подкрепа за създаването и стартирането на НСОРБ награда ще получи Посолството на САЩ за подкрепата на Американската агенция за международно развитие.

Ще бъдат връчени и наградите за 2016 година. В раздела „община – реформатор”, в категория „голяма община” отличие ще получи община Силистра, в категория „средна община” – Гоце Делчев и в категория „малка община” – Невестино.