Общините сключват споразумение за сътрудничество с правителството
Общините сключват споразумение за сътрудничество с правителството / Дарик Добрич

Българските общини очакват подкрепа от централната власт за промяна на средата и условията за управление на местните финанси и разширяване на собствените приходоизточници. Това е залегнало в споразумението за сътрудничество между Министерския съвет и Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, което ще бъде подписано утре във ваканционно селище Албена. Там се провежда 11-ата Годишна среща на местните власти. Очаква се на подписването на споразумението да присъства и премиерът Бойко Борисов.

„Огромен бич за общините са налаганите по европроектите финансови корекции, защото те се заплащат с парите на данъкоплатците”, заяви Гинка Чавдарова – изп.директор на НСОРБ. В споразумението се предвижда разработване на мерки за превенция и за управление на риска от финансови корекции. Мерките имат за цел да се избягват ситуациите, при които възникват финансовите санкции за общините.

По този повод, по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев, предстои създаването на методически съвет на контролиращите органи по оперативните програми. Задачата му ще бъде да уеднаквява контролните практики и критерии, така че да не може една институция да одобрява свършеното от общините, а друга да налага корекция.

НСОРБ е за развитие на междуобщинското сътрудничество. По думите на Чавдарова няколко по-малки общини могат да имат общи структури и служби, например обща данъчна администрация.

Около 900 са участниците в Годишната среща на местните власти. Сред тях са над 200 кметове, както и председатели на общински съвети, представители на  общините, НПО и бизнеса. На срещата се отбелязват и 20 години от създаването на НСОРБ.

Гост на откриването на форума бе президентът Росен Плевнелиев. Той призова да се търсят начини българските общини да стават все повече финансово независими и децентрализирани.

Общините сключват споразумение за сътрудничество с правителството
netinfo