Емил Радев
Емил Радев / Дарик Добрич
Европейската гранична и брегова охрана ще увеличи състава си 4 пъти
9,3 милиарда евро ще бъдат отпуснати за Програмата „Дигитална Европа” през новия програмен период 2021 – 2027 година. Средствата са предвидени за повече киберсигурност в Европа, за електронните правителства и услуги, както и за бъдещата Агенция за киберсигурност, заяви в Добрич евродепутатът Емил Радев.

Той участва във  форум на Областния информационен център, посветен на бъдещето на политиките на Европейския съюз след 2020 година. 

Радев уверява, че ще бъдат отделени достатъчно пари за борба с кибертероризма. „Виждаме, че фалшивите новини, дезинформацията, кибератаките могат да окажат голямо влияние върху вота. Виждаме, че една мрежа от 300 000 фалшиви профила могат да обърнат общественото мнение, така че трябва да се вземат мерки. Кибератаките са модерният начин за тероризъм”, заяви евродепутатът.

Той добави, че държавните институции и малките и средни фирми са особено уязвими към кибератаки. Над 80% от малките и средни предприятия заявяват, че знаят за заплахата, но нямат достатъчно ресурси да се борят с нея.

ЕК е излязла с предложение когато се открие терористично съдържание в мрежата, интернет  платформите да имат задължение да го свалят в рамките на един час и да има санкция, ако това не стане. Освен това се въвеждат много по-обхватни мерки в борбата с пропагандата на тероризъм, както и с вербуването в интернет пространството на членове за терористични клетки, което е крачка напред в борбата с тероризма.

Затяга се контролът на външните европейски граници, каза още Емил Радев. Граничната и брегова охрана ще достигне 4 пъти по-голям състав, което ще спомогне за по-добрата охрана на външните граници на ЕС, особено в случай на голяма криза. „Например, ако тръгнат големи групи емигранти - 20-30 хиляди души, трябва да може да се реагира много бързо”, посочи Радев.

Оттук нататък Фронтекс – Европейската агенция за гранична и брегова охрана, ще има много по-голям бюджет, като това ще увеличи възможностите за действия при кризи.

Очаква се до края на мандата на този европарламент всички тези актове да бъдат приети.