Добрич получава 28 млн.лева за интегрираните планове за градско развитие
Добрич получава 28 млн.лева за интегрираните планове за градско развитие / МРРБ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разпредели 1.4 млрд. лв. на 39 големи български общини по одобрената от Европейската комисия Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Между тези общини е и община град Добрич, която ще получи 28 млн.лева по проект „Интегрирани планове за градско развитие”.

Определиха зоните за въздействие по проекта за развитие на Добрич след 2014 година

На официална церемония на местните власти бяха делегирани правомощия сами да избират и оценяват проектите, които да бъдат финансирани от програмата. С това се поставя реалният старт на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която връчи споразуменията на общините, определи новата им роля на междинни звена на Управляващия орган на програмата през периода 2014-2020 г. като голяма промяна. Тя посочи, че проектите и дейностите занапред трябва да бъдат реализирани в партньорство. Предстои общините да изготвят инвестиционните си програми, да направят подбора на проектите и да ги представят пред Управляващия орган за одобрение, обясни Павлова. Тя гарантира, че министерството ще предоставя на местните власти цялата им необходима подкрепа под формата на обучения, експертиза, указания, наръчници и всичко друго от което се нуждаят.

Лиляна Павлова със задоволство обяви, че България е първата от 28-те страни членки на Европейския съюз, която започва да разпределя най-много средства от Европейския фонд за регионално развитие за интегрирано градско развитие и то на пълен децентрализиран принцип. Тя съобщи, че предвиденият за тази цел ресурс е 54% от бюджета на ОПРР 2014-2020 г. или 22% от общия размер на средствата от ЕФРР за България. С това заставаме на първо място по изпълнение на картата за устойчиво и интегрирано градско развитие, която беше приета от 28-те страни членки на ЕС, посочи Павлова.

Целта на ОПРР 2014-2020 г., чрез ЕФРР, е българските градове да станат по-красиви, по-облагородени и по-добро място за живеене. В това се включват не само улици, тротоари, градска среда, паркове, училища и детски градини, но и културна, социална и здравна инфраструктура, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството. За да постигнат тази цел общините на 39-те големи български града получиха възможността самостоятелно да изберат как да влагат предоставения им ресурс от 1.4 млрд. лв.