Борят детската престъпност с възпитателни мерки и психологически консултации
Борят детската престъпност с възпитателни мерки и психологически консултации / Дарик Добрич
Борят детската престъпност с възпитателни мерки и психологически консултации
46849
Борят детската престъпност с възпитателни мерки и психологически консултации
  • Борят детската престъпност с възпитателни мерки и психологически консултации

Общественополезен труд, възпитание и психологическа помощ са мерките, които помагат за преодоляване на проблемите с детската престъпност в Добрич. Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни отчита 15 години самостоятелна дейност със семейства на подрастващи с проблеми. Нейният секретар Росица Добрева сподели в студиото на Дарик, че след бум на противообществните прояви между 2003 и 2005-а, когато на година са се гледали по 110 случая, сега делата в комисията не надхвърлят 50-60.

Основните случаи на престъпни действия на непълнолетни са хулигански прояви, побои, кражби и грабежи, както и напоследък зачестилите отнемания на моторно превозно средство и управлението му без шофьорска книжка. Възпитателните делата срещу извършителите се образуват в комисията след преписки в Първо РПУ или в Районна прокуратура Добрич. "Разликата между нас и съда е, че в комисията водещ е диалогът с детето или младежа - анализираме причините за поведението му и търсим начин да му помогнем да ги преодолее", коментира Добрева. Тя уточни, че най-често прилаганите мерки спрямо нарушителите на реда в Добрич са назначаване на обществен възпитател за срок от 1 година; задължително включване в курс за психологическа помощ; както и полагане на обществено полезен труд - в училището, където учи детето или в общинска институция. В три случая се е наложило изпращане на непълнолетните във възпитателни училища, след изчерпване на всички други възможни мерки. В страната функционират 5 такива институции.

Най-честите проблеми на проблемните деца са свързани с техните родители, смята Добрева. По тази причина за шеста година Комисията организира "Училище за родители", в което идват майки и бащи не само на деца с противообществени прояви. Те биват съветвани от специалистите на комисията как да общуват с децата, за да разрешават проблемите си. Родителите са предложили да се осигуряват занапред и юридически консултации.

Сред основните дейности на Комисията, утвърдили се през годините, са летните занимания с деца и младежи, провеждащи се в рамките на 45 дни всяка година под различно мото, Детската полицейска академия, както и Младежкият съвет за наркотични вещества, който според Добрева е подпомогнал 700-800 деца да не посегнат повече към дрогата, и има излъчени представители в престижни национални структури и организации.

Съставът на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни се определя със заповед на кмета за всяка календарна година. Председател в зам.-кметът по хуманитарни дейности, който има заместник. Комисията има секретар и включва за членове представители на служби по образование, социални дейности, здравеопазване, юристи, общественици, както и инспектори "Детска педагогическа стая" от районните полицейски управления.

Чуйте в аудиото Росица Добрева - за добрите резултати на превенцията и за проблемите на проблемните деца.