Археологът Бони Петрунова пише роман за Добротица
Археологът Бони Петрунова пише роман за Добротица / Дарик Добрич

Археологът доц. д-р Бони Петрунова пише роман за владетеля на Добруджанското деспотство Добротица. "Ще разкажа за този изключително интересен владетел, който дава името си на  Добруджа", сподели през журналисти археологът.

Доц. д-р Бони Петрунова е зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Вече девет години тя ръководи екипа, който проучва крепостта "Калиакра".

Наскоро тя е издала книгата "Богатствата на Калиакра - открития, находки, хипотези", в която са представени част от най-интересните находки от последните години. Използвала съм научно-популярен стил, за да бъде интересна книгата не само на специалистите, но и на редовия читател, отбеляза авторът.

В това издание също е отделено място за владетеля на Добруджанското деспотство. "Деспот Добротица застанал начело на княжеството през 1360 година и преместил столицата му от Карвуна в Калиакра. С отлични дипломатични ходове и династични бракове Добротица успял да увеличи територията на деспотството, чиито граници обхващали почти цяла днешна Добруджа, от Варна до Овеч (Провадия), Дръстър (Силистра) и устието на Дунав. Деспотството се превърнало в най-важния политически и военен фактор в Черно море", четем в книгата.

Добротица е създал пръв Черноморския флот на България, отбеляза още Бони Петрунова. По думите й владетелят е имал и пиратски флот. 

Успоредно с работата си по романа доц. Петрунова подготвя втори том на научното издание "Калиакра", който догодина трябва да излезе от печат.