30 нови водни спасители са преминали обучение в БЧК - Добрич от началото на годината
30 нови водни спасители са преминали обучение в БЧК - Добрич от началото на годината / Дарик Враца - архив
Над 250 спасители са обучени за последните 5 години
30 нови водни спасители са обучени от БЧК от началото на годината до момента в Добрич, съобщи в ефира на Дарик директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. По думите му през есента ще бъдат обучени поне още 20 нови спасители. За цялата страна има необходимост от около 1 500 водни спасители, информира д-р Еринозов.

„28 са общо обучителните центрове на БЧК в страната. Има достатъчно обучени кадри. Дали те обаче упражняват тази професия зависи от други неща като заплащане, целогодишна заетост, битово устройване. Младите хора проявяват интерес към професията, друг е въпросът дали те успяват да бъдат мотивирани да работят като водни спасители, което зависи най-вече от стопаните на плажовете и водните площи” – коментира д-р Еринозов.

Той обясни още, че всяка година от БЧК провеждат контролни изпити на спасителите. Няма горна възрастова граница за желаещите да упражняват професията, стига да покриват нормативите и стандартите. Задължително условие е кандидатите за водни спасители да са навършили пълнолетие.

За последните 5 години в добричката червенокръстка организация са били обучени над 250 водни спасители, а за цялото Северното Черноморие обикновено са необходими около 150 спасители, съобщи още директорът на ОС на БЧК – Добрич. Той припомни, че традиционно най-големият потребител на услугите на  водните спасители по Северното Черноморие е курортът  Албена.

Тази година за първи път от пет години насам БЧК - Добрич няма да обезпечава охраната на неохраняемите плажове в областта. Причината е, че организацията не е спечелила  обявения от Областния управител конкурс по закона за обществените поръчки, информира още д-р Артюн Еринозов.