Собственикът на първите частни болници в България прогнозира задълбочаване на кризата с липсата на медицински персонал
Собственикът на първите частни болници в България прогнозира задълбочаване на кризата с липсата на медицински персонал / netinfo
Д-р Зияд Ел Масри: За да има по-здрава нацаия и повече средства в бюджета, трябва да се ограничи дейността на службите-фантоми в сектора
За ползата от реалните действия на трудовата медицина
95404
За ползата от реалните действия на трудовата медицина
  • За ползата от реалните действия на трудовата медицина
„От Службите по трудова медицина печелят всички – и държавата, и работодателите, и служителите. Световната практика доказва ефекта на профилактиката – тя помага за лечението на най-значимите заболявания, когато са открити в начална фаза. Това е задачата на тези служби“, каза в ефира на Дарик здравният експерт д-р Зияд Ел Масри.
Като собственик на една от първите служби по трудова медицина/СТМ/ в Бургаски регион, към ДКЦ „Ел Масри“, той е категоричен, че реално действащите практики могат да спестят на държавния бюджет милиарди, ако се прилага специален закон за дейността им. Според него, с действащото на този етап законодателство се дава зелена светлина на службите-фантоми, които не прилагат профилактика на служителите на фирмите, с които са сключили договори.
„Още от създаването на нашата СТМ не се се уморили да потваряме, че с тази служба се дава силно оръжие в ръцете на държавата, с което могат да се спестят много средства за последващо лечение. Мога да го потвърдя след 20 години дейност. Това е най-сигурният начин за привенция на здравето. За съжаление на този етап СТМ се явяват бариера между хората и темата здравеопазване, защото в момента част от тях са само за „отбиване на номера“, коментира експертът.  И доплъни, че основна цел на СТМ е да извършват системни прегледи на работещите, да контролират условията им на работа и да извършват съвестно здравна профилактика, така че всяко едно заболяване или изменение в организма да бъде откривано своевременно, за да има шанс за успешно лечение.  
„В противен случай страдат всички - служителите, които боледуват, работодателите, които получават по-малка продуктивност, държавата, финасира дълги, скъпи и продължителни лечения. С добрата работа на Службите от друга страна се спестява  по-високата смъртност, ранната инвалидизация, средствата за болнични и всички други последващи здравни разходи“, допълва д-р Ел Масри.
Той даде пример с Трудовата медицина в Германия. Там тя е напреднала до степен, в която голям процент от онкологичните и други значими в ЕС заболявания се лекуват успешно, открити навреме.
„Ето защо, откакто открихме нашата Службата по трудова медицина преди 20 години се опитваме да наложим здравна култура още от училище – сред младите. Пповярвайте ми, за толкова години практика, мога да изредя стотици случаи на рак, в които благодарение на техниката и нашите специалисти спасихме много животи. Ако ние имаме здравна култура и стабилен държавен контрол, то ще има по-здрави жители на България и съответно по-силна икономика и повече свободни пари в здравеопазването“, коментира още д-р Ел Масри.
За положителните примери и необходимостта от реална профилактика, чуйте повече в звуковия файл: