Какво ще се случи, ако Германия затвори границите?
Какво ще се случи, ако Германия затвори границите? / Spiegel Online

Бариерата е спусната, никакви бежанци повече! Политиците все по-често апелират към този сценарий. Но връщането на мигрантите ще излезе доста скъпо на Германия и Европейския съюз. Представяме ви бърз преглед на седемте вероятни последици от затварянето на немските граници.
Звучи толкова просто - Германия затваря своите граници или въвежда изключително строг контрол, който ще позволява само на една минимална част от бежанците да влязат в страната. Много от критиците настояват Ангела Меркел да избере именно този подход за разрешаване на назрялата криза.
Но наистина ли е толкова лесно? Затваряме си очите и проблемът изчезва ?! Възможно ли е? - Едва ли. По-скоро точно обратното: още по-голям хаос, още повече отчаяни бежанци, още по-задълбочени европейски спорове. Шенгенската система, която е едно от съществените постижения на Обединена Европа, би рухнала само за миг.
Какво конкретно би станало, ако Германия затвори границите си? Шпигел онлайн разкрива седемте възможни сценария:
1. Тайна военна операция: Ще се наложи федералното управление да задейства граничния контрол без предупреждение. По този начин ще се избегне паниката от падането на бариерите, която би предизвикала още по-голяма бежанска вълна.
2. Хаос на Балканите: Хиляди мигранти ще се насочат към Австрия и количеството им на нейната територия драматично ще нарасне. Правителството във Виена ще въведе строг граничен контрол и ще изтласка бежанския наплив обратно към Словения, Сърбия и Хърватска. Те от своя страна също ще затворят границите си за света отвън. „Ако Германия затвори своите гранични пунктове, най-логичните последици биха били свързани именно с този „ефект на доминото", смята Щефан Ангененд от Берлинската организация за наука и политика. „И винаги ще има някой, който ще остане на края на веригата."
3. Колапс в Гърция: Държавата и без друго вече е ужасно претоварена с мигранти. Новият прилив на бежанци от Европа (каквито са и опасенията на Европейския съюз) ще хвърли Гърция в абсолютен хаос.
4. Бяла смърт за бежанците: Най-много ще страдат самите бежанци, които ще трябва да правят биваци на открито при ниските зимни температури. Суровите условия в пограничните райони автоматично ще програмират голяма хуманитарна катастрофа.
5. Огромни задръствания: Ако за в бъдеще започне обстойна проверка на всеки един лек или товарен автомобил по граничните пунктове, това неминуемо ще доведе до космически задръствания - сценарий като от филм на ужасите за немската икономика. „Самите разходите за международния товарен транспорт ще се оскъпят с около три милиарда евро", предупреждава Антон Бьорнер, шеф на външнотърговската организация (BGA - Немско дружество за търговия на едро, международна търговия и услуги). „Около 70% от немската международна търговия се реализира с държавите от Европа." А много от предприятията, които водят политика на бърз стоков пласмент , ще установят складовите си бази буквално на магистралата", споделя експертът от организацията за наука и политика Ангененд.
6. Бежанците ще се изплъзнат: Въпреки граничния контрол, вероятно по-малко на брой, но все пак достатъчно сериозно количество мигранти, ще успеят да влязат в Германия. Едва ли ще е възможно границите да останат без пролука, макар и с влагането на сериозни средства. Според вестникарските издания още през септември 2015 немската полиция е разработила план, в който детайлно е представена възможността за затваряне на границата с Австрия. Но в плана се споменава, че полицията, дори подкрепена от други държави, би могла да удържи на предложените мерки не повече от три до седем дни. А това се отнася само за границата с Австрия.
7. Германия вдига ограда: Зелените погранични местности, встрани от официалните контролните пунктове, са смятани за един от основните проблеми. „Отдавна сме премахнали граничните заграждения и не виждам начин, по който мигновено да прекратим нелегалното нахлуване ", казва Ангененд. Като най-крайна мярка се предлага изграждането на ограда по австрийската граница. Това беше и искането на Райнер Венд, началник на Немския полицейски синдикат. Поради политически съображения обаче, възможността за вдигане на преграда се свежда до минимум. А според Ангененд, дългогодишният опит е показал, че когато един път бъде затворен, бежанците бързо си проправят нов.

Нека обобщим: Няма изгледи за скорошно разрешаване на бежанската криза в Европа. Ще се появяват все по-настоятелни и чести искания за затваряне на немските граници. Но подобна стъпка ще бъде пагубна не само за Европейския съюз, но и за икономиката на Германия. Поставя се под съмнение и фактът, дали страната изобщо би подсигурила цялата си граница с необходимите защитни механизми.

 

Маркус Бекер, Брюксел

източник: www.spiegel.de

превод: Екатерина Джутева