Президентът на БФУ - Стефан Колев
Президентът на БФУ - Стефан Колев / netinfo
Световни лидери в този спорт и местна власт официално откриха форума
С официална церемония вчера вечерта беше открито 3-то световно първенство по Тай Чи в Бургас. Форумът ще продължи до 2-ри октомври, а в него участие ще вземат 500 състезатели от 35 държави. Тай чи е най-практикуваният стил в УШУ, или както е по-популятно у нас Кунг Фу. Големият интерес към този стил налага организирането на отделно световно първенство, което се провежда на всеки две години, вече за 3-ти път. По официални данни близо 250 милиона души по света практикуват Тай Чи.

световно по ушу
netinfo


В Бургас сили ще мерят най-силните в този спорт, като фаворитите отново са отборът на Китай, както и останалите представители на Азия, сред които Китайско Тайпе, Хонгконг, Виетнам и Малайзия. Русия също е с големи шансове за злато.

ушу
netinfo


Провеждането на това световно първенство е сбъдната мечта за поколения български спортисти и любители на бойните изкуства. Ушу е спорт, в който цари уважение – между учител и ученик, но и между всички нации по света, които са усетили магията му. Милиони фенове са отправили поглед към Бургас за това първенство и съм сигурен, че ще оправдаем доверието и уважението на цялата общност с една перфектна организация“ – сподели Стефан Колев, президент на Българска федерация по УШУ.


Тай дзи цюан (Тай чи) е едно от най-широко практикуваните бойни изкуства в света днес. То се характеризира с бавните и грациозни движения и комбинацията от силни и меки техники. В този стил се включват подстиловете Чън, Ян, Сун и У, а това, което го прави толкова популярен са ползите за здравето, които носи. Стилът се отличава с бавни движения, преминаващи в експлозивни удари – техника, изискваща пълна хармония между движение и дишане, както и концентрация и координация на цялото тяло.
 

Българският национален отбор е съставен от шест души и предвождан от Петър Драгоев, който ще покаже ръчни форми в стиловете Ян и Чън, както и Чън меч. Останалите наши състезатели са Станислав Багалев, Димитър Тончев, Десислава Холодна, Иво Георгиев и Теодор Недев. Цялото състезание ще може да бъде наблюдавана на живо в официалния YouTube канал на IWUF и достъпно за милионите фенове на Тай Чи по света.
Световната ушу федерация (IWUF) е призната от МОК по време на Зимната олимпиада в Солт Лейк Сити през 2002. Спортът беше част от програмата за култура и образование по време на олимпийските игри в Пекин, и на младежките олимпийски игри в Нанджинг през 2014 г. (YOG). През 2015 г. ушу бе избран за един от осемте спорта, номинирани за препоръка като допълнителен спорт на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. В момента IWUF се готви да кандидатства за включването на ушу в бъдещата олимпийска програма.