Жива изложба тази нощ в благоевградския музей
Жива изложба тази нощ в благоевградския музей / снимки: Дарик Благоевград, Десислава Янкулова
Жива изложба тази нощ в благоевградския музей
29060
Жива изложба тази нощ в благоевградския музей
  • Жива изложба тази нощ в благоевградския музей

Регионален исторически музей в Благоевград ще се включи за четвърта поредна година в Европейската инициатива Нощ в музея, съобщи говорителят на културния институт Силвия Домозетска.

Проявата е по повод 18 май – Международния ден на музеите и в инициативата се включват всички музеи и галерии в България. Освен че се предлага безплатен вход и удължено работно време за изложбените зали, всеки музей подготвя интересна програма, с която да привлече вниманието на различни възрастови групи.

Жива изложба тази нощ в благоевградския музей
netinfo
Тази година програмата на Регионален исторически музей – Благоевград включва откриването на три изложби, модно ревю, четири концерта, уъркшоп, театрализирани възстановки на отминали епохи и уроци по български народни танци с намерението в музея в Благоевград да се изиграе най-дългото хоро в нощта на музеите.

Тази богата културна програма се осъществява благодарение на Община Благоевград, Югозападен университет „Неофит Рилски”, Национална художествена академия, Нов български университет, Център по изкуствата, Обединен детски комплекс, Читалище „Култура” – Кресна, Драматичен театър „Никола Вапцаров” и други.

Жива изложба тази нощ в благоевградския музей
netinfo
Началото на проявите ще бъде в 17,00 часа с демонстрация на изработка на плакети от студенти от Национална художествена академия, на открито на площадката пред музея. Посетителите ще имат възможността да се включат в изработките и да направят свои плакети. В китния двор на къща-музей „Георги Измирлиев- Македончето” театрално студио към Обединен детски комплекс – Благоевград ще изнесат един открит урок по театър с пиесата „Сън в лятна нощ” по Шекспир. Началото на урока е 17.30 часа. 

В 18.00 часа започва концертът на талантите от Център по изкуствата- Благоевград, които ще се изявят на открита сцена в квартал „Вароша”.  На открито, на площадката пред музея, ще свири Биг Бенд – Благоевград в 19,00 часа, когато ще бъде и официалното откриване на Нощ в музея в Благоевград.   

19. 30 часа е началото на модното ревю подготвено от студенти от Факултета по изкуствата към ЮЗУ и студенти от Нов български университет. 

В 20.45 часа ще бъде открита изложба на авторски бижута, изработени от студенти от Национална художествена академия. В 21,00 часа фотографът Антон Хариев от София ще ни покаже със своите фотографии, че „Всичко, от което се нуждаем, е Любов”. Нестандартен подход в отразяването на микро света на един човек, позициониран в необятните рамки на макро света, на сложните душевни състояния, на контрастите, които ни заобикалят и любовта, която е във въздуха – това може да бъде открито в черно-белите фотографии на автора. Фотографията на Антон Хариев е хфотография на сетивата. 

Жива изложба тази нощ в благоевградския музей
netinfo
В 21.30 часа ще „оживеят” характерни пресонажи от една „Балканска улица” от края на XIX - началото на XX век- вестникарчето, кръчмаря, зарзаватчията, циганката-гледачка на ръка и други. 

 В 22.00 часа ще се надпяват двата състава от ансамбъл за народни песни "Синаница" към Читалище "Култура" - Кресна.   

Жива изложба тази нощ в благоевградския музей
netinfo
В 22.30 часа ще започне демонстрация на народни танци и хора и всички присъстващи ще имат възможността да се научат да играят дайчово, пайдушко или дунавско хоро.

Идеята е в Нощта на музеите в Благоевград да се изиграе най-дългото хоро.

Чуй в прикачения звуков файл още за Нощта в благоевгардския музей от говорителя на РИМ Силвия Домозетска