Сдружение защитава брежанския кестен като български продукт
Сдружение защитава брежанския кестен като български продукт / Снимка: gotvach.bg

Сдружение „Хора и традиции" ще стартира процедура за регистрация на брежанския кестен като защитен български вкус и продукт. По покана на евродепутата Момчил Неков и „Слоу Фуд"-България представители на организацията взеха участие в  конференеция на тема „Година на географските означения в България", посветена на първата година на кампанията „Да защитим българския вкус".

На форума бяха представени резултатите от съвместните инициативи по идентифициране на потенциалните български кандидати за вписване в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, както и доклад за иконимическите и социални ползи от схемите на Еворпейския съюз за качество на селсктопанските продукти и храни.

„Българският вкус и българските продукти трябва да бъдат защитени. Това e много добър стимул за производителите в обезлюдени и по-крайни региони на България", заяви Момчил Неков.

По думите му, у нас може да се развиват био институтите, които да произвеждат и да разширяват обема от български сортове, които са пригодени за нашите почвено-климатични условия.

„Имаме реални шансове да защитим брежанския кестен и да върнем славата на нашия край", сподели Румяна Панова, председател на сдружението.

„Процесът е дълъг, труден, но ние не се плашим от трудностите, защото всичко е в наши ръце. Имаме подкрепата на община Симитли и лично на кмета Апостол Апостолов, имаме куража на хората от село Брежани", допълни тя.

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани "Кайсерован врат Тракия", филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица". Очаква се към тях да бъде добавена и "Говежда пастърма" - процедурата в Брюксел е към своя край.

Страната ни няма нито едно вписано защитено наименование за произход, но вече е в ход национална процедура по регистрацията на странджански манов мед.