РИМ-Благоевград става достъпен за хора с увреждания
РИМ-Благоевград става достъпен за хора с увреждания / снимки: Дарик - Благоевград, Стефан Колев
РИМ-Благоевград става достъпен за хора с увреждания
44004
РИМ-Благоевград става достъпен за хора с увреждания
  • РИМ-Благоевград става достъпен за хора с увреждания

Специални съоръжения ще облекчат достъпа на хора с увреждания до  сградата на музея в Благоевград. Ремонтните дейности и монтиране на платформи са по проект „Музеят - достъпен за всички".

РИМ-Благоевград спечели финансовата субсидия в размер на 50 000 лева в конкурс на Агенцията за хората с увреждания за финансиране на проекти на тема: „Осигуряване на достъпна среда и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно, национално и областно значение".

РИМБлагоевград става достъпен за хора с увреждания
netinfo

Дейностите, които се извършват в сградата на благоевградския музей, са адаптиране на вход-изход и монтиране на повдигащи платформи. С платформите ще бъде осигурен достъп на хората с проблеми на опорно-двигателния апарат до постоянната експозиция на музея - залите „Археология", „Природа", „Възраждане", „Биологичен център за работа с деца", Зала за временни изложби и конферентната зала.

РИМБлагоевград става достъпен за хора с увреждания
netinfo

Това са местата, където се провеждат основните мероприятия - гостуващи изложби и нови изложби от фонда на музея, концерти, премиери на книги, прожекции на филми и много други изяви, каза за Дарик Силвия Домозетска от РИМ-Благоевград.

„Приобщаването на хората с увреждания ще се превърне в част от основната политика на музея, при която не само чрез милосърдие и благотворителност, а чрез реално приобщаване ще се преодолее основният проблем, а именно- недостъпната архитектурна среда", коментира тя.

Проектът „Музеят - достъпен за всички" трябва да бъде реализиран до края на месец август, а през септември Регионален исторически музей официално ще бъде една от сградите в Благоевград, която няма да поставя бариери за хората с увреждания.

Чуйте още в зкуковия файл от Силвия Домозетска от РИМ- Благоевград.