Радослав Тасков: Горд съм, че ОбС работи само и единствено за Благоевград
Радослав Тасков: Горд съм, че ОбС работи само и единствено за Благоевград / blgmun.com

Интервю с председателя на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, по повод  година 1 година  от оглавяването на председателския пост в местния парламент.

Г-н Тасков, измина една година откакто бяхте избран за председател на този Общински съвет. Какво се промени за това време и кои факти и обстоятелства отчитате като успех?

Да започнем оттам, че имах щастието, след като поех поста, да въведа електронната система за гласуване. Това е нещо, което позволява по-голяма мобилност, по-добро запознаване на общинските съветници с материята, независимо къде се намират. Иначе смятам, че по принцип, кой знае каква радикална промяна в поведението и работата на ОбС не се случи след като заех поста. И преди това ОбС се опитваше да  бъде орган  на местното самоуправление, който да е предвидим, прозрачен и да работи в полза на гражданите на Благоевград. Тази политика се запазва като цяло. С избирането ми за председател ОбС бе конструриран по- справедливо.В началото на мандата основна политическа сила не бе представена подобаващо в комисиите и смятам, че това бе поправено .За успех бих отчел и доброто ни взаимодействие с общинска администрация.По никакъв начин, практиката на противопоставяне между ОбС и Общинска администрация в Благоевград не съществува. ОбС и кметът са избрани от гражданите не да се карат или да работят един срещу друг, а да работят за интересите и благото на града. Горд съм,че понастоящем Общински съвет Благоевград е загърбил партийни и лични интереси и работи само и единствено за Благоевград.

- Създаде ли проблеми в началото тази електронна система и към момента как съветниците се справят с нея?

Софтуерът бе създаден от специалисти от нашия град, системата е нова и изработена специално за работата в ОбС. В началото имаше, не бих го нарекъл проблем, но едно опознаване на системата и възможностите. Аз самият не съм имал никакъв проблем, мисля, че и колегите свикнаха бързо, и вече от доста време гласуват по този начин.

-Има ли нещо, което е важно, но не успяхте да свършите за тази година като председател на ОбС?

Всичко, което е било внесено за разглеждане в ОбС, е решено по един или друг начин. Ако погледнем по-глобално, относно развитието има много неща, които трябва да постигнем. За времето, което остава на този Съвет, на мен ми се иска да се опитаме да привлечем работодатели в Благоевград. Това е един от основните проблеми на хубавия ни град. Иначе, що се касае до инфраструктура, чистота, проблеми с бездомни кучета - по всичко това се работи. Но за придобиване на един друг облик, трябва да мислим за разкриване на нови работни места.

-Не е тайна, че често между общинските съветници има разногласия, които прерастват нерядко в разгорещени дебати. Каква е ролята на председателя в този момент?

Това е нормално, тъй като ОбС е съставен от различни политически групи, дори и всички ние сме различни като статус, като образование и интереси. Така, че понякога имаме различни мнения. Ролята на председателя в този случай е да успокои страстите, тъй като важни решения не бива да се гласуват под въздействието на емоции. Щастлив съм от факта, че до момента не съм забелязал да има лични нападки. Нивото на комуникация е на много по-високо, отколкото това на един орган като НС. И вчера и онзи ден, по време на вота на недоверие видяхме какъв език се използва и какви нападки. Смятам, че в нашия Общински съвет поддържаме високо ниво на комуникация.

-Как оценявате работата си с Областна администрация?

Мисля, че с Областна администрация имаме един диалог, който в началото липсваше. Независимо, че областният управител използва правото си да връща за преразглеждане голяма част от преписките. Винаги полагаме максимални усилия да разрешим казуса. Самият аз имам добър диалог с областния управител. Стремя се, когато имаме върнато решение, внимателно да прочета мотивите и да се поправят нещата, когато е във възможностите ни.

-Извън работата на ОбС. Ще коментирате ли резултатите от изборите за ЕП?

Резултатите, предполагам за голяма част мнозинството от хората, бяха изненада. Лично за мен обаче изненада няма в тези избори.Избирателната активност, която надхвърли 35%, все пак е по-ниска от стандартната в България. Практиката показва, че хората не възприемат изборите за ЕП като такива, които пряко ще променят живота им и затова може би не отиват да гласуват. Иначе, изборите са изключително важни, заради две неща. Първо, вследствие на тези избори, ще бъде избрана нова Европейска комисия и нов председател, което пряко кореспондира с бъдещи ползи на страната, особено при ползване на европейски фондове. Добре е за председател на тази комисия, да е човек, който симпатизира на България и да ни помага по най-бързия начин да получим всички ресурси на ЕС, за да се подобри животът на хората. Второ - тези избори пряко кореспондират с вътрешно-политическата криза, която се наблюдава от около година и липсата на достатъчно доверие към правителството. Мисля, че с вота, хората дадоха ясен знак, че такива избори трябва да има. За съжаление предсрочните избори зависят не от хората, не от победителите, не от политическите партии, които направиха сериозен пробив, а от партиите, представени в парламента. Част от тези партии постигнаха изключително лоши резултати. Ако извода, който си направят е, че това Народно събрание трябва да издържи до края, защото те не биха влезли в едно бъдещо такова, говори, че много трудно ще бъдат предизвикани предсрочни избори. Надявам се обаче разумът да надделее. Проблемите, които като цяло стоят пред страната ни, могат да бъдат решени само от едно стабилно правителство - с голяма обществена подкрепа, а не от министър-председател и правителство, които нямат комфорт и очакват зад всеки ъгъл протестиращи хора.