Петрички магистрати искат среща с Борисов за нова сграда
Петрички магистрати искат среща с Борисов за нова сграда / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Председателят на Районен съд - Петрич Мая Банчева и ръководителят на Районната прокуратура в града, Лидия Манолова, поискаха Министерският съвет да прерагледа становището си във връзка с нова сграда за магистратурата в Петрич като подкрепи искането на правосъдния министър Диана Ковачева. Двете са готови да защитят становището си или на среща с премиера, или на заседанието на кабинета на 19 декември.

На заседанието на правителството в сряда Ковачева поиска 1.7 млн. лева за закупуването на нова сграда за нуждите на съдебните органи в Петрич – районен съд, районна прокуратура, Служба по вписвания, Съдебна охрана и Съдебно-изпълнителната служба.

Сегашното здание е в окаяно състояние, условията не отговарят на изискванията на ХЕИ, за пожарна безопасност, за съхраняване на архиви. В едно помещение работят средно по шестима съдии, а натовареността на съда в Петрич не е малка заради граничните пунктове.

Заместник-финансовият министър Владислав Горанов обаче контрира, че още през февруари правосъдният министър е казала, че няма нужда от нова сграда в Петрич. НАП има имот в града, придобит от държавата впроизводство по несъстоятелност на "Бизнесбанк" АД. Финансовото министерство било изпратило документите за предварително съгласуване на правосъдния министърс оглед "безплатното задоволяване напотребностите на съдебната власт в гр. Петрич", но на 27 февруари т.г. Диана Ковачева отказала с мотив, че не е необходим.

След тези думи премиерът Бойко Борисов спешно изпрати Ковачева в Петрич, за да проучи въпросът и да докладва на заседанието на кабинета на 19 декември.

В писмо до министър-председателя ръководителките на РС-Петрич и на РП-Петрич, че в момента съдебните органи се помещават в сграда, строена през 1941 година. Описват нейното окаяно състояние.

Твърдят, че сградата многократно е била изследвана от специалисти от Трудова медицина, Пожарна безопасност, ХЕИ, санитарен контрол и други и всички са единодушни, че положението е критично. Заради крайно лошите условия магистратите и служителите се разболяват от различни тежки заболявания – онкологични, инсулти, спонтанни аборти и други.

Още от 1999 г. се говори за реконструкция на страдата на съда. През 2009 г. общината е издала и разрешение на строеж ("Преустройство и реконструкция на съществуващата сграда за нуждите на Районен съд – Петрич, Служба по вписванията и сектор "Пробация" – звено Петрич").

Но все още не са уточнени няколко спорни моменти като отводняването на мръсните води, което не е удачно предвидено по проект и следва да се търси друго разрешение; изграждане на самостоятелен трафопост в обекта;разрешаване на въпроса с централния вход и много други.

Преди няколко години е било изчислено, че за реализирането на този проект за необходими около 4 млн. лева. Но ако сега се изчисли отново, на новите цени, то сумата може да е и по-висока.

По отношение на сградата, придобита от НАП, шефките на съда и прокуратурата казват, че там има юридически проблем. Една част от сградата наистина е придобита от данъчната агенция, но другата част от сградата е собственост на юридическо лице – ДЗИ, то продължава да се помещава там и няма намерение да продава. Собственикът на земята не е изяснен.

Ако съдебните органи решат да ползват свободната част, то там трябва да се направи цялостен ремонт и реконстуркция за нуждите само на съда, защото място за прокуратурата и останалите служби няма. Те трябва да си останат в настоящата сграда, която също плаче за ремонт. Така че този вариант е много неудачен.

Банчева и Манолова предлагат трети вариант – този, който и правосъдният министър Диана Ковачева е предложила на заседанието на кабинета в сряда.