ОбС разреши на онкодиспансера да кандидатства по проект за 5,670 млн. лв.
ОбС разреши на онкодиспансера да кандидатства по проект за 5,670 млн. лв. / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Общински съвет - Благоевград даде съгласието си Областният диспансер за онкологични заболявания да кандидатства по проект за цялостна модернизация и закупуване на специализирана апаратура, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие".

"Участието по този проект ще ни даде възможност да приведем базата и апаратурата в тон с европейските изисквания и медицински стандарти, за да можем на 100 % да осъществяваме своята дейност", коментира на сесията д-р Георги Георгиев от онкодиспансера.

"Най-голямото ни притеснение е свързано със закупуването на скъпоструваща модерна лъчетерапевтична апаратура, с която в момента не разполагаме, а наличната ни е морално остаряла", допълни той.

По информация на д-р Георгиев проектът е на стойност 5 670 000 лв., а Община Благоевград, като бенефициент, има ангажимент за съфинансирането му в размер на 15 % от общата сума.

Думите му предизвикаха дебати сред парламентаристите, а председателят на Общинския съвет Костадин Хаджигаев го контрира с изказването: Как го виждате това съфинансиране от 750 000 лв., това означава, че вървите към нова болница". 

"Разчитам на вашата компетентност, защото участвайки в този процес и подпомагайки с решението си авторитетно здравно заведение, ще направите едно голямо добро не само за общината, но и за цялата област", обърна се към съветниците д-р Георги Георгиев.

"Нашата цел е онкодиспансерът да се запази като комплексен център или специализирана болница по онкология, имаме необходимите специалисти и опит да бъдем самостоятелно здравно заведение, но се нуждаем от апаратура", обяви той.

"По предварително зададените критерии в новия Закон за лечебните заведения, който беше гласуван миналата седмица и се очаква публикуването му в "държавен вестник", нашата болница покрива второ ниво на компетентност, каквито са изискванията, така че сме готови да запазим ангажимента си като самостоятелно лечебно заведение", декларира д-р Георгиев.

Какво ще стане със съфинансирането на проекта от страна на Общината, ако онкодиспансерът се преобразува в отделение на областната болница, поинтересува се съветникът Димитър Урдев. Според колегата му Светослав Зашев при постигнат консенсус за целта може да се вложи и част от печалбата на диспансера.

Председателят на комисията по здравеопазване д-р Данко Ангелов призова съветниците да дадат картбланш за кандидатстване по проекта, тъй като според него този въпрос опира до спасяването на човешки животи, а с наличието на адекватна медицинска апаратура онкодиспансерът може да обслужва и пациенти от Кюстендилска област.

Авторитeта, който е постигнал онкодиспансерът, благодарение на труда и квалификацията на специалистите, ще го запази и в бъдеще, каквито и катаклизми да стават, категоричен бе парламентаристът Лазар Причкапов.