Южното полукълбо се възстановило по-бързо след сблъсъка преди 66 млн. години
Южното полукълбо се възстановило по-бързо след сблъсъка преди 66 млн. години / ThinkStock/Getty Images

Преди 66 милиона години огромно небесно тяло паднало на днешната територия на полуостров Юкатан в Мексико. Сблъсъкът бил толкова силен, че генерирал поредица природни бедствия, които предизвикали изчезването на динозаврите и редица други сухоземни и морски видове.

Това е последното известно на учените масово изчезване на видове на планетата. Палеонтолози изследвали фосили, които се формирали преди събитието и няколко милиона години след него, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Доказаха, че космически удар е бил фатален за динозаврите

Учените се поинтересували от взаимодействието между насекоми и растения, като анализирали следите, оставени от някои насекоми върху листа. Предишни изследвания показаха, че за възстановяване на тези взаимодействия са били нужни около 9 милиона години в северното полукълбо. Предполагаше се, че в южното полукълбо са изчезнали по-малко видове и че регионът е послужил като убежище за видове от Севера.

Учени от Пенсилванския университет изследвали фосили от растения от Патагония в Аржентина отпреди и след събитието, както и оставени от насекоми следи от гризане и откъсване на листа. Установено било, че свързаните с убежище предположения не отговарят на истината.

Земята преживяла двойни удари от астероиди в миналото

Било констатирано, че веднага след падането на небесното тяло насекоми липсват във фосилните регистри както в северното, така и в южното полукълбо. Това показва, че изчезването на видове е било глобално, без да е имало съхраняване в някое от двете полукълба.

Същевременно за възстановяването на взаимодействието между насекоми и растения в Южна Америка са били нужни едва 4 милиона години.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Ecology & Evolution.

Източник: БТА