Учени разбраха защо митохондриите се наследяват от майката, а не от бащата
Учени разбраха защо митохондриите се наследяват от майката, а не от бащата / ThinkStock/Getty Images

Биолози постепенно опознават механизмите, които ръководят наследственото предаване на митохондрии от майката и карат бащините митохондрии да се самоунищожат, съобщи сп. "Сианс е авнир".

С малки изключения всички животни наследяват митохондрии от майките си. Тези клетъчни органели често са сравнявани с електроцентрали, които доставят нужното за биологичните процеси в клетката гориво.

При оплождането единствено произхождащите от овоцитите на майката митохондрии са съхранени и предадени на следващото поколение. Бащините митохондриии, съхранявани в сперматозоидите, са унищожени малко след срещата си с гаметите. Причините за това отстраняване и механизмите, които го контролират, все още не са изяснени.

Ново изследване обаче хвърля светлина върху феномена, който е от огромно значение за оцеляване на яйцеклетката и следователно за потомството.

Изследването е извършено с червеи C. elegans от биолози под ръководството на Цинхуа Чжоу от университета на Колорадо. С помощта на електронен микроскоп били изследвани бащините митохондрии по време на размножаването.

Учените констатирали, че митохондрии на мъжки гамети започват да деградират още от първите стадии на развитието, преди да бъдат обградени от везикули (мехурчета) и буквално да бъдат погълнати от растящата яйцеклетка. Това самоунищожение е под въздействието на ген, кръстен cps-6.

Други експерименти показаха, че когато cps-6 е дезактивиран, яйцеклетки съхраняват много по-дълго бащините митохондрии по време на развитието. Това разкрива, че предаването на бащини митохондрии е еволюционен недостатък и обяснява защо те са унищожени.

Предишно проучване на учени от Френския център за научни изследвания идентифицира част от механизмите, които водят до унищожаване на бащините митохондрии. Учените поясниха, че активният метаболизъм на митохондриите може да доведе до чести мутации в митохондриалната ДНК.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: БТА