Правят изследване за домакинствата без цифров ефирен сигнал
Правят изследване за домакинствата без цифров ефирен сигнал / снимка: БГНЕС
Правят изследване за домакинствата без цифров ефирен сигнал
67174
Правят изследване за домакинствата без цифров ефирен сигнал
  • Правят изследване за домакинствата без цифров ефирен сигнал

Цифровият телевизионен сигнал покрива 96,2% от територията на страната. Остават 393 селища в България, до които цифровата ефирна телевизия не достига. Според данни на мултиплексите без телевизионен сигнал са останали близо 280 000 души. В  министерството на транспорта все още не знаят колко от тях разчитат на цифровата ефирна телевизия. Ресорният зам.-министър Георги Тодоров каза, че изясняването на този въпрос ще бъде задача на местните кметове и кметски наместници. Той допълни, че краен срок за разрешаване на проблема и конкретни мерки ще има едва когато се съберат всички данни.

До близо 280 000 души в България не достига цифровият ефирен сигнал. Без покритие са 393 населени места. Тези данни станаха ясни в петък, а сега предстои ново изследване. „По тези места, където няма цифров ефирен сигнал, ще направим изследване дали ще гледат по алтернативен начин телевизия – чрез кабел или сателит, за да знаем точната брой на населението без цифров ефирен сигнал и това е единственият източник на информация", каза зам. министър Георги Тодоров.

Изследването трябва да бъде направено от кметовете на населените места без цифров сигнал. Едва тогава от министерството ще предложат конкретни мерки за разрешаване на проблема. Междувременно според транспортния министър Данаил Папазов населените места могат да вземат нещата в свои ръце. „Могат да го решат веднага, както са го решили на много места", каза министърът и даде за пример село в Тетевенския балкан, където хората са инвестирали в ретланслатора и сега имат телевизия.

Папазов допълни, че средствата необходими за осигуряването на цифров ефирен сигнал за останалата част от страната ще бъдат осигурени от парите спестените от ваучерите за декодери, които бяха за сумата от 60 лева, при по-ниска цена на самите декодери.