На най-големия спътник на Плутон е имал океан в миналото
На най-големия спътник на Плутон е имал океан в миналото / Guliver/Getty Images

Снимки от американската сонда "Нови хоризонти" установиха, че Харон, най-големият спътник на Плутон, е имал течен океан под слоя лед на повърхността си, съобщава Франс прес.

Най-новите снимки на Плутон показват един ден от живота на планетата-джудже

Харон е бил заснет от камерата Лори от разстояние 78 хиляди километра на 15 юли 2015 година. От изображенията се виждат тектонични разломи с големи възвишения и много дълбоки долини.

„Нови хоризонти" засне високи ледени планини на Плутон (ВИДЕО)

Плетеницата от каньони е една от най-дългите, наблюдавани в Слънчевата система. Тя се разпространява най-малко на 1800 километра с дълбочина достигаща до 7,5 километра. За сравнения Гран каньон в Колорадо е с дължина 446 км при максимална дълбочина 1,6 км.

Впечатляващи нови открития за Плутон

Тектоничният пейзаж на Харон говори за това, че тази луна на Плутон се е разширила в миналото и това е напукало нейната повърхност. Външният й слой е съставен от лед. На по-ранен етап тази повърхност е била затопляна от разпада на радиоактивни елементи и от вътрешната топлина след оформянето на ядрото. По това време Харон е бил достатъчно топъл, за да съществува течен океан под ледената му обвивка.

Източник: БТА