Медийни гиганти и правозащитници с иск към спецслужбите на САЩ
Медийни гиганти и правозащитници с иск към спецслужбите на САЩ / Thinkstock/Getty Images

Американският съюз за защита на гражданските свободи (ACLU) подаде съдебен иск към Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, обвинявайки спецслужбата в превишаване на правомощията си, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на пресслужбата на правозащитната организация. В него се отбелязва, че искът е подаден от името на редица медийни агенции и организации, сред които интернет енциклопедията "Уикипедия", международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", списание "Нейшън" и др.

В иска се казва, че АНС превишава правомощията си, регламентирани в американския Закон за надзора над чуждестранните разузнавания (FISA) от 1978 г. Този документ дава прано на американските спецслужби да следят в чужбина чужденци и техните връзки с граждани на САЩ. Проблемът обаче е в това, че този закон по никакъв начин не ограничава категориите граждани на чужди страни, които могат да бъдат следени. В резултат на това обекти за следене стават журналисти, преподаватели, правителствени служители, технически специалисти, учени и хора, които по никакъв начин не са причастни към подпомагане на терористична дейност.

"Вместо да се ограничава с наблюдение за връзките на американски граждани с чуждестранни обекти, АНС следи всички, опитвайки се да установи личността на онези, които могат да говорят за тези обекти или да метат за тях", твърдят американските правозащитници, обяснявайки същността на иска си. Вследствие на това "хиляди невинни граждани попадат в полезрението на АНС", се казва в документа. Припомнят се думите на бившия шеф на АНС Майкъл Хейдън, която каза, че неговото ведомство "подслушва не само лоши хора, но и интересни хора".

АНС се оказана замесена днес в скандал, свързан с американската компания Apple. Както съобщи интернет сайтът "Интерсепт", позовавайки се на данни на бившия американски агент Едуард Сноудън, американски правителствени кибершпиони почти 10 години са се опитвали да разбият защитата на смартфоните и таблетите на този производител на високотехнологична продукция. За целта те търсели "пукнатини" в програмния код на приложенията за айфони и айпади.

Източник: БТА