Космическите лъчи може да увредят мозъка на астронавтите
Космическите лъчи може да увредят мозъка на астронавтите / Thinkstock/Getty Images

Дългосрочното излагане на космическа радиация уврежда мозъка и може да причини когнитивни проблеми, подобни на деменцията, съобщиха АФП и Ройтерс.

"Това не е добра новина за астронавтите, които ще пътуват две до три години до Марс и обратно", каза ръководителят на изследването Чарлз Лимоли от университета на Калифорния в Ървайн.

Във финансираното от НАСА изследване, мишките, изложени на високоенергийни заредени частици, подобни на галактическите космически лъчи, са получили упадък на когнитивните функции и промени в структурата и интегритета на мозъчните нервни клетки и синапсите, където се изпращат и получават нервните импулси.

Заредените частици в галактическите космически лъчи, останки от експлодирали звезди, наречени свръхнови, могат да проникнат през космическите апарати и в телата на астронавтите. Земята е предпазена от тях благодарение на магнитосферата.

За проф. Лимоли няма съмнения, че хората ще имат същите проблеми като мишките.

"Астронавтите могат да получат когнитивни увреждания, които водят до влошаване на изпълнението, объркване, повишаване на безпокойството и дългосрочни проблеми с когнитивното здраве" - заяви проф. Лимоли. Това може да компрометира важни дейности за мисията, особено ако възникнат неочаквани ситуации в дълбокия космос.

Астронавтите в Международната космическа станция, които престояват там по шест месеца, не са изложени на толкова силно облъчване, защото ги предпазва земната магнитосфера. Станцията е на орбита между 350 и 400 км над Земята.