ФБР щяло да подчини компаниите за сигурност
ФБР щяло да подчини компаниите за сигурност / netinfo

Едно скорошно решение на федералния съд на САЩ повдигна въпроса дали антивирусните компании могат умишлено да не забелязват шпионския софтуер, инсталиран от полиицята в компютрите на потребителите.

Агенти на ФБР бяха поставили подобен софтуер на компютъра на заподозрян в производство на наркотика „Екстази”, в опит да преодолеят криптирането. Нито една от големите антивирусни компании, анкетирани от CNET News, не признава за каквото и да е неофициално сътрудничество с правителствените агенции. Някои компании обаче са заявили, че няма да предупредят клиентите си за наличие на шпионски софтуер, ако им бъде наредено от съда да запазят мълчание.

По-голямата част от антивирусните фирми твърдят, че никога не са получавали подобно нареждане от съда. Само Microsoft и McAfee са отказали категорично да отговорят на този въпрос. Темата не е нова. След последния случай, когато федерални агенти са използвали шпионски софтуер, някои от компаниите, според слуховете, доброволно са се съгласили да си затворят очите за наличието му в потребителските компютри.

Още през 2001 година доклад на Асошиейтед Прес разкри, че от McAfee са се свързали с ФБР, за да се подсигурят, че техният софтуер няма неволно да засече шпионските програми на федералната агенция. Впоследствие от компанията за сигурност обявиха доклада за неверен. По-късно през същата година от ФБР потвърдиха, че създават софтуера „Магическа лантерна”, който позволява на агентите да инсталират шпионска програма от разстояние, чрез вирус, без да се налага да осъществяват физически контакт с дадения компютър. (БГНЕС)