Жак Ланг е разговарял с Кадафи за медиците ни в Либия
Жак Ланг е разговарял с Кадафи за медиците ни в Либия / netinfo

Във великденския уикенд Жак Ланг отново привлече вниманието върху съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар, които гният в либийски затвор от февруари 1999 г., пише тази сутрин парижкият вестник "Либерасион".

Пристигнал в петък в Триполи, бившият министър, сега специален съветник на социалистическата кандидатка за президент Сеголен Роаял, успя да се срещне вчера за един час с осъдените в затвора. "Това е човешка трагедия и за болните от СПИН либийски деца и семействата им, и за медицинските сестри, които са на края на силите си и се чувстват изоставени. Затова европейци, французи и либийци имат дълг да намерят изход, за да сложат край на двете страдания и да намерят цялостно решение на тази "квадратура на кръга", заявява пред "Либерасион" Жак Ланг, който отрича каквато и да било връзка между визитата му в Триполи и предстоящите президентски избори във Франция. "През януари се срещнах със Сейф ал Ислам в Париж и помолих да се срещна със затворниците", добавя той.

Вестникът отбелязва, че големият син на полковник Кадафи е човекът, който се занимава с блокирания проблем. През февруари на срещата си с бившия френски външен министър Ролан Дюма в Триполи либийският лидер го уверил, че задържаните няма да бъдат екзекутирани, въпреки че са осъдени на смърт за умишлено заразяване със СПИН на деца в Бенгази.

Всъщност юридическият блокаж сякаш дава време на Триполи да преговаря за своите искания, продължава "Либерасион". Те се изразяват в тройно условие, съдържащо се в плана за освобождаването им, предложен от Сейф ал Ислам през февруари: установяване на "връзка" между сестрите и атентата над Локърби, засилване на програмата за лечение на децата, изпълнявана от Европейския съюз в Либия и по-голямо участие на европейците във фонда за помощи, създаден през 2005 г. от България в сътрудничество със САЩ и ЕС за обезщетяване на децата и семействата.

Мисията на добра воля на Франция изглежда даде възможност да се постигне напредък: Триполи вече не настоява за освобождаване на либийския офицер, който е в шотландски затвор, осъден на доживотен затвор за атентата срещу самолета на Пан Ам през 1988 г. Климатът на доверие между Париж и Триполи допринесе за този развой на нещата. Либия високо оценява, че френският външен министър Филип Дуст-Блази бе единственият чуждестранен министър, който отиде в Бенгази, за да се срещне с болните деца, както и че 200 от тях са лекувани във френски болници.

Но въпреки това има опасност от безизходица. Либия от десет години води пропаганда, че медицинските сестри са виновни, докато целият свят знае, че са невинни. Затова тя не може да даде заден ход, без да предложи реални обезщетения на асоциацията на семействата, която да уталожи гневното обществено мнение. Освен стойността на обезщетенията, Триполи настоява Европа да участва в тях по-активно, но ЕС отказва, защото това би означавало признаване на вина на медицинските сестри.

Жак Ланг, който се е срещнал с полковник Кадафи след продължителни разговори с либийските министри на външните работи и по африканските въпроси, смята, че е възможно да се намери изход, при условие, че бъде проявено въображение и бъде запазено достойнството на всички. Според бившия министър сред възможностите са широко научно и медицинско сътрудничество в борбата със СПИН в Африка, в което да се впише либийският проблем, както и признаване на Либия като пълноправен партньор в бъдещо сътрудничество с Африка.

Той ще представи идеите си във френското външно министерство и Европейската комисия, както, разбира се, и на Сеголен Роаял, пише в заключение вестник "Либерасион".