"Земетръсната дипломация" се наложи като запазена марка в отношенията между Турция и Гърция, но както се оказва земетресенията не само сближават двете съседки, но и ги доближават физически една към друга.

Турският геолог Бурхан Даш, председател на Камарата на геолозите в Елязъг, Източна Турция, заяви наскоро пред новинарската агенция ИХА, че Турция се измества между 20 и 30 сантиметра в западна посока всяка година в резултат на земетресенията. 

По-голямата част от Турция е разположена върху Анадолската тектонска плоча, която се намира между две големи плочи - Евразийската и Африканската, и една по-малка - Арабската, пише "Дейли сабах". 

"Активността на Арабската плоча води до изтласкване на Анадолската плоча на запад. След стотици хиляди години Егейско море може да изчезне завинаги", каза ученият, според когото след време Турция и Гърция ще станат "съседи по суша в Егейско море".

"Преди това вероятно ще се появят нови острови в резултат на земетресения", допълни той.

Ежегодно в Турция стават около 22 000 земетресения, посочи още ученият.

Големи земетресения в миналото станаха повод на Гърция и Турция да засилят дипломацията помежду си и да подобрят двустранните отношения. Пример за това бе поредицата земетресения в двете страни през лятото на 1999 г. Преди това отношенията между двете страни бяха като цяло нестабилни, но т.нар. земетръсна дипломация предизвика вълна от съчувствие и помощ, предоставена от обикновените гърци и турци. Това доведе до промяна в двустранните отношения, белязани от десетилетия на взаимна враждебност и недоверие.

Един човек загина, а десетки бяха ранени при земетресение с магнитуд 5,9 вчера в окръг Дюздже, Северозападна Турция. 

След труса Атина изрази солидарност с народа и правителството на Турция. „Мислите ни са с всички, които бяха засегнати от земетресението, което удари окръг Дюздже в Северозападна Турция“, се казва в публикация на гръцкото външно министерство в Туитър. "В тези трудни мигове ние сме солидарни с народа и правителството на Турция“, пише в съобщението.
БТА