Южна Калифория се бори с жегите, Хондурас и Никарагуа се готвят за ураган
Южна Калифория се бори с жегите, Хондурас и Никарагуа се готвят за ураган / netinfo
Хиляди домакинства останаха без електричество в Южна Калифорния заради жегите, които продължават вече седми ден, предаде Асошиейтед прес. Местната електрическа компания съобщи, че 20 000 домакинства в Лос Анджелис, Ориндж, Вентура, Ривърсайд и Сан Бернардино нямат ток.

Представителка на местната служба за водоснабдяване и електроснабдяване в Лос Анджелис посочи, че голяма част от прекъсванията се дължат на претоварване на системите заради жегите. Температурите в Южна Калифорния достигнаха 37,7 градуса по Целзий. Властите увериха, че няма опасност от големи прекъсвания на тока, но призоваха гражданите да пестят електричество, като нагласят термостатите на климатиците на по-високи температури и ги включват главно през нощта. Очаква се следващите няколко дни температурите в района да се понижат, отбелязва Асошиейтед прес.

Докато Южна Калифорния се бори с горещините, жителите на атлантическото крайбрежие на Хондурас и Никарагуа се готвят за приближаващия ураган "Феликс". Президентите на двете страни Мануел Селая и Даниел Ортега прекъснаха вчера посещенията си в Панама и се върнаха в родните си страни, за да координират по-добре действията на гражданската защита.

„Феликс" се насочва със скорост 31 км/ч. на запад над Карибско море. Очаква се той да достигне още днес крайбрежието на Централна Америка. През последните часове силата на урагана намаля до четвърта степен по международната петстепенна скала. Експерти от Националния център на наблюдение на ураганите в Маями предупреждават, че той все още може да има катастрофални последици. Според прогнозите след Хондурас и Никарагуа ураганът ще се насочи към Гватемала, Белиз и Мексико.