ЮНЕСКО: На всеки четири дни загива журналист
ЮНЕСКО: На всеки четири дни загива журналист / Thinkstock/Getty Images

Журналист е убиван в света на всеки четири дни и половина, сочи разтърсващ доклад на ЮНЕСКО.

През последното десетилетие при изпълнение на служебните си задължения са били убити 827 журналисти, се казва в документа на генералния директор на ЮНЕСКО.

Двама западни журналисти са убити в Сирия, други двама са ранени

Миналата година е била особено смъртоносна за журналистите, констатира Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), цитирана от АФП.

Тя е преброила 115 убийства на представители на медии в света през 2015 г. ЮНЕСКО изнесе тревожните данни в доклад, публикуван днес по случай Международния ден за борба срещу безнаказаността на престъпленията против журналистите.

Най-много представители на медиите са убити миналата година в обхванатите от конфликт Сирия (13) и Ирак (10). На трето място, с 8, е Франция, където всички жертви са загинали при атаката срещу редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" през януари 2015 г.

Следват Бразилия, Мексико и Южен Судан с по 7 убити журналисти. В Индия, Либия и Филипините са намерили смъртта си 6 представители на медии.

Журналистката Мари Колвин, убита в Сирия, бе погребана в Ню Йорк

ЮНЕСКО публикува този доклад веднъж на две години от 2006 г. Оттогава базираната в Париж организация на ООН е преброила общо 827 убийства на журналисти във връзка с работата им, или средно по едно на всеки пет дни. Само 2012 г. е била по-смъртоносна за представителите на медиите от 2015 г., със 124 убийства.

През 2014 и 2015 г. са били убити най-много телевизионни журналисти - по 35. 21 човека, работещи за онлайн медии, са намерили смъртта си м.г., най-много от тях в Сирия.

Гибелта на чуждестранни кореспонденти обикновено привлича най-много общественото внимание. 95% от убитите журналисти обаче са намерили смъртта си в своята родна страна, обръща внимание ЮНЕСКО.

Организацията е разтревожена, че огромната част от нападенията срещу представители на медиите - 92%, са останали ненаказани. По-малко от едно на всеки 10 убийства на журналисти води до присъда.

Разказът на журналистката Едит Бувие за одисеята й в Хомс

"Последицата: престъпниците могат да си направят от това заключението, че каквото и да се случи, те ще останат ненаказани", предупреждава ЮНЕСКО. Организацията все пак отчита, че повече държави отговарят на нейните въпроси във връзка с убийствата на журналисти в сравнение с от преди две години.

Международният ден за борба срещу безнаказаността на престъпленията против журналистите се отбелязва от 2014 г. в съответствие с резолюция на Общото събрание на ООН. Тя е приета на 18 декември 2013 г. в памет на френските журналисти Жислен Дюпон и Клод Верлон от радио Ер Еф И, убити в Мали на 2 ноември с.г.

Източник: БТА