/ iStock/Getty Images
Британското правителство съобщи, че ще назначи "защитник на свободата на словото", отговарящ за университетите, който ще натоварен да ги защити от опити за смълчаване на академици и гостуващи лектори с непопулярни възгледи, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на образованието Гавин Уилямсън заяви, че е дълбоко обезпокоен от последиците за кампусите от недопустимото отнемане на правото на лично мнение и цензурирането, тъй като това може да откаже хората да изразяват позиция.

"Ето защо трябва да укрепим свободата на словото във висшето образование като засилим съществуващите законови задължения и гарантираме, че ще се предприемат категорични действия, ако те бъдат нарушени", каза той.

Новият "защитник" ще разследва сигнали за нарушаване на свободата на словото като уволняване на университетски преподаватели или онлайн цензурирането на гост-лектори. Предвижда се и възможност да бъдат глобявани университети, които нарушават изискване за подкрепа на свободата на словото.

Университетски преподаватели и други уволнени или понижени в длъжност заради възгледите си служители ще могат да потърсят обезщетения в съда, предвижда новият план, който още не е станал закон.

През последните години във Великобритания избухваха спорове за свободата на словото в университетите заради покани към десни политици и автори, и към лектори със спорни възгледи за правата на транссексуалните, отбелязва АП.
БТА