Великобритания и Франция засилват сътрудничеството срещу трафикантските мрежи
Великобритания и Франция засилват сътрудничеството срещу трафикантските мрежи / снимка: БГНЕС

Министрите на вътрешните работи на Великобритания и Франция Тереза Мей и Бернар Казньов подписаха споразумение за засилване на полицейското сътрудничество за разбиване на мрежите на трафиканти на хора, предаде АФП.

Споразумението ще засили сътрудничеството не само между полицейски служби, но и между разузнавателните агенции на двете страни. Ще се увеличи и съдебното сътрудничество в областта на борбата с мрежите на трафиканти и незаконната имиграция, обясни Бернар Казньов на пресконференция след като вечеря с Тереза Мей.

Трябва да разбием тези мрежи на трафиканти от едната и от другата страна на Ламанша, подчерта той и припомни, че 26 от тях вече са разбити във френския град Кале от началото на годината.

В края на август британското вътрешно министерство съобщи, че британски полицаи ще бъдат разположени във френския град Кале в команден център, за да помогнат на френските си колеги да се борят с трафикантските мрежи.

От 25 октомври нито един мигрант не е преминал от Франция към Великобритания, посочиха британските власти.

Същевременно мигранти, настанили се в бежански лагер в Кале, наречен Джунглата, доброволно го напускат и властите организират за тях колективни пътувания. Подобно пътуване е предвидено за тази сутрин за 300 мигранти, отказали се доброволно от плановете си да отидат във Великобритания.

В Джунглата при много лоши условия живеят 6000 мигранти.

Източник: БТА