Ватикана ще прибегне до съд, заради скандалния фотомонтаж с папата
Ватикана ще прибегне до съд, заради скандалния фотомонтаж с папата / снимки: Reuters

Ватикана обяви, че ще предприеме съдебни действия в целия свят, за да не допусне показването на скандалния фотомонтаж, на който папата се целува в устата с имама на
египетската джамия "Ал Азхар" Ахмад ал Таиб, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Светия престол.

Скандалният колаж бе направен за рекламна кампания на Бенетон. Италианската компания изтегли снощи фотомонтажа след острите протести от страна на Ватикана и на католици.

Образът на Бенедикт Шестнайсети бе използван без разрешение по манипулативен и напълно неприемлив начин, коментира говорителят на папата Федерико Ломбарди. Ватикана допълни в днешното комюнике, че фотомонтажът не само е оскърбителен за достойнството на главата на Римокатолическата църква, но и накърнява чувствата на вярващите.

Ватикана ще прибегне до съд заради скандалния фотомонтаж с папата
netinfo

Светият престол обяви в текста, че ще прибегне до съда, в Италия и чужбина, за да не допусне разпространението на скандалния фотомонтаж, включително в медиите.

Колажът, в рамките на нова рекламна кампания на "Юнайтед калърс ъв Бенетон", наречена UNHATE (НЕОМРАЗА), бе представен в Париж от вицепрезидента на компанията Алесандро Бенетон, предава БТА. Фотомонтажът освен това вече започна да се разпространява в интернет и дори бе показан за кратко на огромен плакат край замъка Сант Анджело в Рим.

Ватикана ще прибегне до съд заради скандалния фотомонтаж с папата
netinfo

Бенетон и фотографът му Оливиеро Тоскани станаха известни с провокативните си фотомонтажи през 90-те години на 20-и век, например с този на съблазнителна католическа калугерка, цялата в бяла одежда, целуваща млад свещеник в черно расо.

Отношенията между папата и имама на "Ал Азхар" са трудни, особено след като Бенедикт Шестнайсети изрази солидарността си към жертвите на атентата, причинил 21 жертви в църква в египетския град Александрия на 1 януари тази година. Ахмад ал Таиб сметна това за намеса.

Новата рекламна кампания на Бенетон включва фотомонтажи с любовни целувки още между президента на САЩ Барак Обама и китайския му колега Ху Цзинтао, между израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, както и между френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

Ватикана ще прибегне до съд заради скандалния фотомонтаж с папата
netinfo