Майстор от Кения създава обувки и аксесоари от рециклирана рибена кожа, разказва rfa, част от Voice of America (VOA).

Той се стреми да управлява устойчиво отпадъците по крайбрежието на езерото Виктория, където поминък на местното население е риболовът и филетирането на риба.

"Всеки ден тонове рибени кожи бяха изхвърляни и третирани като отпадъци.  Видях възможност да превърна тези отпадъци в нещо ценно и екологично. Тогава реших да проуча какво може да бъде произведено от рибешката кожа“, обяснява предприемачът Нютон Овино.

Днес неговите обувки, дрехи, чанти и шапки, направени от рибешка кожа, се изнасят за продажба в Европа и САЩ.

"Исках да дам пример как сами можем да решим екологичните си проблеми и не е нужно да чакаме помощ отвън. И не само това, но да превърна един локален проблем в печеливш бизнес", разказва още Нютон.

И не само това - находчивият моден дизайнер дава работа на много хора от своето селище, които живеят в крайна бедност. Сега всички те имат шанс да припечелват честно парите си, обработвайки рибните отпадъци. Това е възможност и за местните обущари да повишат доходите си, защото Нютон поръчва при тях обувките, които продава.

"Преди на Нютон да му хрумне да прави дрехи от рибешката кожа, ние използвахме отпадъците за подпалки за огън, като преди това ги изсушавахме. Нямахме представа какво друго можем да правим с тях", споделя пред rfa, част от Voice of America (VOA) Максимила, която е работничка в локалния бизнес.

Процесът по обработка на кожата започва с внимателно отстраняване на люспите от рибните остатъци, последвано от едноседмично сушене, за да се подготвят кожите за дъбене. След това кожите се накисват в специална смес, където ръчно от тях се отстранява станалата плът, позволявайки на кожата да бъде разтегната и трансформирана.

Нютон Овино също така трансформира рибните кости, които обикновено се изхвърлят, в зашеметяващи скулптури и аксесоари, които също продава на туристите.
rfa, част от Voice of America (VOA)