Уикилийкс: Омар Сулейман демонизирал Мюсюлманското братство
Уикилийкс: Омар Сулейман демонизирал Мюсюлманското братство / Reuters

Египетският вицепрезидент Омар Сулейман дълго време се е опитвал да демонизира опозиционната организация Мюсюлманско братство в разговорите си с американски дипломати, съобщи Ройтерс, като се позова на нови секретни дипломатически грами, разпространени от сайта Уикилийкс. Това поражда съмнения дали той може да играе ролята на надежден посредник при преодоляването на избухналата в Египет политическа криза, посочва агенцията.

В разсекретените документи на Държавния департамент на САЩ се посочва, че бившият шеф на египетското разузнаване обвинявал Мюсюлманското братство в пропагандирането на войнствен екстремизъм. В грама с дата 15 февруари 2006 г. тогавашният посланик на САЩ в Египет Франсис Рикардоне посочва, че според Омар Сулейман организацията Мюсюлманско братство е създала поне 11 различни екстремистки групировки, в това число Ислямски джихад в Египет и Гамаа исламия /Ислямска група/. Информацията на Рикардоне се основава на разговори на Омар Сулейман с тогавашния директор на ФБР Робърт Мюлер, който през февруари 2006 г. посетил Кайро.

Ройтерс припомня, че властите предприеха драстични мерки срещу групировките, замесени през 90-те години на миналия век в извършени или подготвяни, в рамките на кампания за "чиста ислямска република", нападения срещу туристи, християни и правителствени учреждения. След този период контролът върху дейността на такива групировки в Египет продължи да бъде изключително строг и понякога брутален.

През 2008 г. Сулейман дори предупредил, че ако Иран някога се реши да окаже подкрепа на забранената ислямистка групировка, "Техеран ще се превърне в наш враг".

Ройтерс изтъква и факта, че организацията Мюсюлманско братство някога е имала и военизирано крило, което отдавна е разпуснато. През последните 50 години египетските власти не са успели да свържат дори един сериозен акт на насилие в страната с ръководството на организацията.

Неофициално изразеното отношение от страна на Сулейман спрямо Мюсюлманското братство в Египет едва ли ще изненада някого в страната, където отдавна са свикнали с антиислямистката позиция на режима на президента Хосни Мубарак, посочва Ройтерс. Режимът отдавна изтъква опасността от ислямистите в страната като аргумент, с който оправдава авторитарното си управление. Но личните разбирания на вицепрезидента могат да породят силни съмнения, че той играе с открити карти в създалата се обстановка, особено след срещата с представители на опозицията, в която участваха и представители на Мюсюлманското братство.

Според Ройтерс авторите на секретните грами, разкриващи позицията на Омар Сулейман спрямо ислямистката опозиция в Египет, се отнасяли скептично към неговите твърдения, отбелязва Българската телеграфна агенция. Сега САЩ и Израел се интересуват много повече каква ще бъде съдбата на подписания през 1979 г. мирен договор между Египет и Израел, ако Мюсюлманското братство навлезе активно в политиката, изтъква Ройтерс.