/ iStock
Затоплянето на климата, което повишава честотата на горските пожари, е пряко отговорно за нарастващия дял на смъртните случаи, свързани със замърсяването, причинено от тях, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Nature Climate Change и цитирана от АФП.

Изследователите са работили с няколко модела. 

"Ефектите от изменението на климата върху смъртността, свързана с пожари, са очевидни от 60 години и непрекъснато нарастват", обобщават авторите на проучването.

Изменението на климата увеличава честотата на горските пожари по света, дори ако тази тенденция не е еднаква поради променливите последици от повишението на температурите.  Огнените стихии засилват замърсяването с фини прахови частици, което от своя страна уврежда здравето и допринася за много смъртни случаи.

Затова авторите на изследването се опитват да определят до каква степен глобалното затопляне може да бъде свързано с тези смъртни случаи за периода от 60-те години на миналия век до наши дни. За да направят това, те използват няколко компютърни модела, които сравняват историческата реалност с хипотетична ситуация, при която изменението на климата не съществува.

Изследователите твърдят, че през 2010 г. повече от 10 000 смъртни случая са били свързани с ефектите от климатичните промени върху горските пожари, в сравнение с по-малко от хиляда през 1960 г., отбелязва АФП.

Използваните модели дават различни резултати. Според някои повече от четвърт от смъртните случаи са свързани с пожарите, възникнали заради глобалното затопляне. Според други те са едва пет процента. Всички модели обаче показват увеличаваща се тенденция, която се запазва и когато се разглеждат изолирано големи райони в света, допълва АФП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Христина Терзиева/БТА