/ iStock/Getty Images
С началото на сезона на дъждовете в Калифорния може да започне мегапотоп, чиито последици ще се окажат по-сериозни от земетресенията и горските пожари, които са традиционни за западното крайбрежие на САЩ, съобщи ABC News.

В публикацията се казва, че проливните дъждове в Калифорния може да продължат цял месец. В този случай върху щата ще се излият от 3 до 6 метра валежи, а всеки от най-големите градове на щата може да се окаже под 5-метрова вода.

Бедствието ще удари Сан Франциско, Лос Анджелис, Сан Диего и Сакраменто, което ще предизвика хиляди свлачища, ще се скъсат големи язовирни стени, сериозни щети ще понесе селското стопанство.

Пожари унищожиха пет града в Орегон, има жертви (ВИДЕО)

„Това може да звучи като от филм-катастрофа, но подобно бедствие е не само възможно, но вече се е случвало”, пише в статията. Става дума за мегабедствието през зимата на 1861-1862 години. То бе белязан с рекордно количество жертви и разрушения. „Наводнението потопи четвърт от домове в Калифорния. То унищожи една трета от облаганите с данъци земи на Калифорния и доведе щата до банкрут”, разказа сеизмоложката Люси Джонс.

Тогава столицата на щата трябвало временно да бъде преместена от Сакраменто.

Продължилите няколко седмици дъждове доведоха дотам, че потоците вода заляха значително част от Централната долина, създавайки цяло вътрешно море с ширина от 65 километра и дължина от 240, разказа климатологът Дениъл Суейн. По думите му, стихията е погубила живота на един процент от населението на Калифорния, което към онзи момент е било 400 000 души.

Джонс и Суейн смятат за напълно реалистично повторението на трагедията отпреди век и половина и разработиха модел как това може да се случи. Според изчисленията на учените, по време на мега бедствието през XIX век проливните дъждове продължили 25 дни и това е било достатъчно да бъде залята една четвърт от всички постройки в щата.
„Говорим за катастрофа с щети за трилион долара. Така че това е наистина високо равнище от гледна точка какви ще бъдат дългосрочните последствия за Калифорния", каза Суейн.
Учените смятат, че стихията ще предизвика "съществено" количество жертви, минимум 1,5 млн. жители на щата ще трябва да бъдат евакуирани.

Джонс и Суейн подчертаха, че мегапотопът е не просто концепция, а неизбежност. По годишните кръгове на дърветата те са могли да изяснят, че през последните 1800 години Калифорния е преживяла най-малко 6 потопа, надхвърлящи по мащабите си бедствията от 1861-1862 години.

Според учените, ако катастрофата погуби един процент от населението на щата, жертви ще станат 400 000 и това ще бъде най-голямото природно бедствие в историята на САЩ.
 
БГНЕС