Търговците на оръжие очакват нарастване на поръчките след вълненията в Близкия Изток
Търговците на оръжие очакват нарастване на поръчките след вълненията в Близкия Изток / снимка: sxc.hu

Поредицата от социално-политически експлозии, разтърсили Близкия и Среден Изток от Мароко до Иран, не хвърли в отчаяние търговците, участващи в голямото международно изложение на отбранителна техника АЙДЕКС-2011 в Абу Даби, предаде ИТАР-ТАСС.

По-скоро обратното - изложителите, главно от Запада и Русия, предусещат неминуем скок на разходите за отбрана както в рамките на НАТО, така и от страна на арабските режими, които ще оцелеят в днешната криза, констатира агенцията. Редица арабски режими напоследък имат проблеми с масови протестни движения и поглеждат с опасения към нарастващата военна мощ на Иран, поясняват експерти, цитирани в информацията. Само шестте членки на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив и Йордания смятат да похарчат тази година за отбрана 68 млрд. долара, добавя агенцията.

В политически план тревогата сред управляващите в най-платежоспособните страни нараства, което означава и по-големи оръжейни поръчки, пише БТА. Структурата им обаче явно ще включва по-значителен дял полицейски системи и оборудване, коментирал в кулоарите европейски участник пред ИТАР-ТАСС.

Никой от зоната на Залива не променя и плановете за покупка на суперскъпи оръжейни системи, отбелязва агенцията. Компанията "Локхийд-Мартин" от САЩ например обявила, че напролет очаква да подпише с Обединените арабски емирства договор за доставка на супермодерна система за противоракетна отбрана на стойност 7 млрд. долара.

При всяко положение ситуацията в региона и съдбата на оръжейните поръчки привлича вниманието не само на търговците, изтъква ИТАР-ТАСС. В разгара на изложението в Абу Даби пристигнал след преговори в Катар и Саудитска Арабия председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майк Мълън, който имал срещи и с държавници от ОАЕ.

Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са съюзници на САЩ; и в трите държави до момента не е имало протести за разлика от Бахрейн, където се намират щабът и голяма база на американския Пети флот, напомня агенцията.

Адмирал Мълън признал след разговорите, че събеседниците му били "естествено, обезпокоени от събитията в редица арабски страни, също и загрижени как да излизат от кризисни ситуации". "Стигнахме до извода, че Близкия Изток преживява период на големи промени, които трябва да се осъществят по мирен път, без насилие", заявил той.

"Събитията в някои арабски държави засега не са се отразили на военно-техническото сътрудничество на Русия с тях", забелязал пред ИТАР-ТАСС Виктор Комардин от държавната компания "Рособоронекспорт". Според него, фирмата е сключила договори за 12 млрд. долара "в арабския регион", добавя ИТАР-ТАСС.