/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на американската администрация да приоритизира изкуствения интелект. Целта е надмощие в борбата за лидерство с Китай.
Американската инициатива за изкуствен интелект призова администрацията да „посвети пълните ресурси на федералното правителство“, за да подпомогне иновациите на изкуствения интелект.

„Американците са спечелили много от това, че са първите разработчици на изкуствен интелект и международни лидери в това отношение,“ се казва в изявление на Белия дом. „Въпреки това, тъй като темпото на иновациите в тази сфера се увеличава по целия свят, ние не можем да стоим безучастно и да предполагаме, че нашето лидерство е гарантирано.“

Изкуствен интелект ще ни предупреждава кога партньорът е настроен за скандал

Този ход идва на фона на нарастващите опасения, че Китай ще изпревари САЩ в ключови области на изкуствения интелект.

Даръл Уест, ръководител на Центъра за технологични иновации на Института Брукингс, заяви, че ходът на Белия дом е „навременен“, но остава неясно как ще бъде осъществен, без ясно финансиране. „Президентът понякога стартира инициативи, които звучат добре, но имат малък реален ефект“, каза Уест.

„Ако администрацията иска сферата на изкуствения интелект да се развива, ще трябва да направи повече, отколкото да препрограмира съществуващите фондове за научни изследвания, развитие на уменията и развитие на инфраструктурата," каза Даниел Кастро, служител на Центъра за иновация на данните. Той приветства инициативата, но призова за по-всеобхватна стратегия за изкуствения интелект, която да обхваща области като свободна търговия с цифрови технологии, политики за събиране на данни и други въпроси.

Технологичните тенденции през 2019 година (ВИДЕО)

Сенаторът Марко Рубио нарече инициативата „добро начало“.

До 2030 г., Китай планира да инвестира 150 милиарда долара с цел да бъде водеща сила в сферата на изкуствения интелект. Важно е САЩ да поддържат темпото, защото изкуственият интелект ще трансформира много различни сектори.
БГНЕС