/ Gulliver/Getty Images
Президентът Доналд Тръмп заяви, че Иран ще плати висока цена след нападението на посолството на САЩ в Багдад от хиляди проирански иракчани, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Иран ще бъде държан изцяло отговорен за загубата на животи или нанесени на наши обекти щети", написа в Туитър американският президент.

"Те ще платят ВИСОКА ЦЕНА! Това не е предупреждение, а заплаха. Честита Нова година!", добави Тръмп, който благодари на иракските власти за "бързата им реакция".

Швейцария представлява интересите на САЩ в Иран поради липсата на дипломатически отношения между Вашингтон и Техеран. Швейцарският дипломат е бил призован след "войнолюбивите изявления на американски представители, които са в нарушение на Устава на ООН", заяви иранското външно министерство.

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей осъди САЩ след американските въздушни удари от неделя по проиранска милиция в Ирак.

"Иранският народ, правителството и аз енергично осъждаме враждебността на САЩ", написа аятолах Хаменей в Туитър. Това е първата му реакция на въздушните удари по бази на Бригадите на Хизбула в Западен Ирак.

Протестиращи в Ирак атакуваха американското посолство (ВИДЕО)

Франция категорично осъди вчерашния щурм над посолството на САЩ в Багдад от хиляди проирански демонстранти и изрази солидарност с Вашингтон.

"Франция категорично осъжда опитите за нахлуване в американското посолство в Багдад", заяви френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.

Коалицията от проирански паравоенни групи в Ирак Хашд аш Шааби нареди на привържениците си да напуснат околностите на посолството на САЩ в Багдад след призива на иракското правителство протестиращите да се разпръснат.

Хашд призова привържениците си да преместят протеста си извън Зелената зона в Багдад, където се намира американското посолство. Представител на Бригадите на Хизбула, по които САЩ нанесоха въздушни удари в неделя, обаче заяви, че техните хора ще останат пред посолството.
БТА