/ gettyimages
Думите му идват след заплахата на Китай да налага смъртно наказание на сепаратисти
Демокрацията не е престъпление, а автокрацията е истинското "зло", заяви тайванският президент Лай Чинг-те в понеделник, след като Китай заплаши да наложи смъртно наказание в краен случай за "твърдите" сепаратисти, които се борят за независимостта на Тайван, пише Reuters.

Китай, който възприема Тайван като своя територия, не крие неприязънта си към встъпилия в длъжност миналия месец Лай, като твърди, че той е "сепаратист", и организира военни игри малко след встъпването му в длъжност.

В петък Китай засили натиска си върху Тайван, като издаде нови правни насоки за наказване на онези, които според него подкрепят официалната независимост на острова, въпреки че китайските съдилища нямат юрисдикция на демократично управлявания остров.

Запитан за решението на Китай на пресконференция в президентската канцелария в Тайпе, Лай първо изрази съчувствието си към пострадалите от неотдавнашните наводнения в Южен Китай, преди да отговори.

"Искам да подчертая: демокрацията не е престъпление, а автокрацията е истинското зло. Китай няма абсолютно никакво право да санкционира хората от Тайван само заради позициите, които заемат. Нещо повече, Китай няма право да преследва правата на тайванския народ през границите", каза той.

Според Китай всеки, който не подкрепя "обединението", е привърженик на тайванската независимост, добави Лай.

"Искам също така да призова Китай да признае съществуването на Република Китай и да осъществи обмен и диалог с демократично избраното, законно правителство на Тайван", каза той, използвайки официалното име на Тайван. "Ако това не бъде направено, отношенията между Тайван и Китай само ще стават все по-отчуждени."

Тайван заяви, че от четвъртък насам рязко са се увеличили китайските военни полети, тъй като Пекин е извършил "съвместно патрулиране за бойна готовност" в близост до острова.

Между четвъртък и неделя Тайван съобщава, че е открил 115 китайски военни самолета, които са действали в близост, доближавайки се на 31 морски мили (57 км) от южния край на острова.

Тайван заяви, че през последните четири години Китай е извършвал редовна военна дейност около острова като част от кампания за натиск в "сивата зона".

Годишните военни игри на Тайван "Хан Куан" през следващия месец ще имат за цел да имитират възможно най-точно реални бойни действия предвид бързо нарастващата "вражеска заплаха" от страна на Китай, заяви високопоставен служител.

Лай отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет и казва, че само народът на Тайван може да реши своето бъдеще. Той многократно е предлагал преговори с Китай, но е получавал отказ.

Китай твърди, че всяка стъпка на Тайван за обявяване на официална независимост би била основание за нападение над острова.

Правителството в Тайпе заявява, че Тайван вече е независима държава, с официално наименование Република Китай, и че не планира да променя това. Републиканското правителство бяга в Тайван през 1949 г., след като губи гражданска война с комунистите на Мао Дзедун.

Лай е изправен и пред вътрешни предизвикателства, тъй като неговата Демократична прогресивна партия (ДПП) загуби мнозинството си в парламента на същите избори през януари, които го доведоха на власт.

На същата пресконференция Лай заяви, че ще поиска от конституционния съд да спре действието на пакета от оспорвани парламентарни реформи, които опозицията прие, и да прецени дали те са в съответствие с конституцията.

Опозицията твърди, че реформите, които, наред с другото, криминализират неуважението към парламента от страна на правителствени служители, са необходими, за да се повиши отчетността, но ДПН твърди, че те са били прокарани без подходящо обсъждане.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters