/ / iStock/Getty Images
Тайландските търговци на дребно започнаха 2020 г. със забрана на пластмасовите торбички за еднократна употреба, съобщава АФП.

Ходът, предприет от няколко големи търговски оператори и магазини, ще предложи на клиентите вместо това да платят малка такса за чанта за многократна употреба, изработена от материя, подобна на плат.

Тайланд е един от най-големите участници в замърсяването на океана, като наскоро пластмасови торбички се появиха в стомаха на мъртви морски бозайници като зелени костенурки и подтикнаха национално движение.

Правителствена кампания за премахване на употребата им до 2022 г. бе подкрепена от телевизионните канали, пропагандиращи против тях наред с други неща като тютюнопушене, употреба на алкохол и насилие.

Пичмол Ругрод от „Грийнпийс“ заяви, че ходът на търговците на дребно е добър старт, но добави, че "не е достатъчно за разрешаване на пластичната криза".
„Трябва да спрем културата на„ изхвърляне “в Тайланд“, каза тя.

България и Тайланд се споразумяха за безвизови пътувания с дипломатически и служебни паспорти

Страната ще продължи да произвежда пластмасови опаковки и няма подходяща политика за управление на отпадъците
, добави тя.

А някои купувачи са недоволни, че трябва да плащат за новите чанти.

"Вместо това ще отида на местните пазари, защото все още ни дават найлонови торбички", каза 63-годишен мъж в мола в Бангкок.
Европейската комисия изчислява, че около 70% от пластмасовите отпадъци затлачват световните океани, убивайки редица видове костенурки, тюлени, китове и морски птици до риби и миди.

Малави забрани производството, разпространението и вноса на пластмаси за еднократна употреба през 2015 г., а миналия ноември Словакия забрани пластмасата за еднократна употреба от 2021 г.