/ Guliver/Getty Images
Тайландският кабинет одобри покупката на 10 танка на стойност 2 млрд. бата (58,1 млн. долара) от Китай, изтъквайки необходимостта от замяна на старите танкове и изгодните цени, съобщи премиерът Прают Чан-оча, цитиран от ДПА.

"Ако ги купим от западни страни, цената ще е три пъти по-висока", заяви премиерът. Той добави, че китайските танкове VT-4 са необходими за замяна на танковете М-41, купени от САЩ преди 40 години. Миналата година Тайланд вече купи 28 танка от същия модел от Китай и възнамерява да купи общо 49 танка.

През януари тайландският флот получи 13,5 млрд. бата, за да купи една подводница от Китай, но миналият месец бюджетът беше увеличен до 36 млрд. бата за три. "Китайците поискаха 18 млрд. бата за една подводница, но приеха да направят отстъпка до 12 млрд. бата за всяка, ако купим три", обясни представител на правителството.

Решението повдига въпроси за необходимостта от укрепване на отбраната при липса на открит конфликт със съседни страни, отбелязва агенцията. Сделката обаче следва линията на сближаване с Китай, която Тайланд възприе след военния преврат през май 2014 г.

"Сигурността днес се промени неимоверно. Тероризмът е най-голямата заплаха. Танковете и подводниците не могат да възпрат терористите. Причината правителството да реши да купи китайски подводници е политическа. Сделката е израз на политиката на "нов стратегически съюз" с Китай", посочва експерт, цитиран от ДПА.
БТА