Носенето на маски вкъщи на празниците бе силно препоръчано от СЗО
Носенето на маски вкъщи на празниците бе силно препоръчано от СЗО / iStock/Getty Images
Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) предупреждава за риска от увеличаване на разпространението на коронавирус в началото на 2021 г. и препоръчва жителите на региона да носят маски по време на семейни събирания през предстоящите празници. Това се посочва в прессъобщението на организацията, цитирано от TACC.

"Въпреки известния крехък напредък, предаването на коронавируса в Европейския регион остава широко разпространено и интензивно. Съществува висок риск от по-нататъшно предаване на болестта през първите седмици и месеци на 2021 г. и ще трябва да работим заедно, за да го предотвратим", се казва в публикацията. "Носенето на маски и физическото дистанциране около приятели и семейство може да изглежда неудобно, но това е дълъг път към запазването на всички в безопасност и здраве."

СЗО насърчава хората да се събират на открито, когато е възможно. Ако това не е осъществимо и хората са в сградата, е важно да ограничите броя на гостите и да проветрите района добре. За тези, които трябва да пътуват, експертите съветват да избягват всякакъв вид транспорт, в който може да има повече хора.

От началото на пандемията са регистрирани над 22 милиона случая и почти 500 хиляди смъртни случая в 53 държави от европейската зона на СЗО, включително Русия.

Източник: „Фокус“