/ iStock/Getty Images
Съветът за сигурност на ООН ще заседава при закрити врата, за да обсъди хуманитарната ситуация в Сирия след земетресението, тъй като нарастват призивите за отваряне на нови гранични пунктове за доставка на помощ в северозападната част на страната, предаде Франс прес.

По време на това закрито заседание, поискано от Швейцария и Бразилия, отговарящи за тези въпроси, заместник генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс, който отиде на място в Турция и Сирия този уикенд, ще представи оценка на ситуацията на членовете на Съвета за сигурност. Още преди това заседание обаче посланието му беше ясно.

„Досега пренебрегвахме хората от Северозападна Сирия“, призна той в Туитър. „Те с право се чувстват изоставени“, когато видят, че хуманитарната помощ не пристига и е необходимо „да се коригира този провал възможно най-скоро“.

„Трябва да отворим повече пропускателни пунктове и да доставяме помощ по-бързо“, добави той.

Преди земетресението, което разлюля Сирия и Турция, почти цялата жизненоважна хуманитарна помощ за повече от 4 милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони на Северозападна Сирия, беше докарвана от Турция през контролно-пропускателния пункт Баб ал Хауа.

Помощта идваше благодарение на трансграничен механизъм, създаден през 2014 г. с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, оспорван от Дамаск, но и от Москва, която е постоянен член на съвета, имащ право на вето, и която през последните години оказва натиск за намаляване на броя на пратките до четири на година.

Доставката на помощ през пункта Баб ал Хауа, прекъсната от земетресението, беше успешно възобновена, но нарастват призивите за отваряне и на други гранични контролно-пропускателни пунктове.

„Населението в засегнатите райони разчита на нас ... Трябва незабавно да гласуваме резолюция в отговор на призива на ООН да разрешим отварянето на нови гранични контролно-пропускателни пунктове за доставка на хуманитарна помощ“, каза вчера в изявление американският постоянен представител в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, като спомена още два пропускателни пункта.

„Не започнахме да обсъждаме резолюция, но съм сигурна, че ще го направим“, каза днес малтийският постоянен представител в ООН Ванеса Фрейзър, която председателства съвета през февруари.

„Ние си вършим работата“, увери тя в отговор на критиците, обвиняващи съвета в мудност.

„Няма смисъл да се срещаме без информацията“, събрана на място, добави тя, като взе предвид аргументите на Швейцария и Бразилия, които миналата седмица посочиха, че искат да чуят Мартин Грифитс, преди да обсъдят въпроса.

Девет държави от ЕС, сред които и България, са предложили помощ за пострадалата от земетресенията миналата седмица Сирия. Освен нашата страна на молбата са откликнали също Австрия, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Румъния и Словения, както и Норвегия
Алексей Маргоевски/БТА