/ БГНЕС
Съветът на Европа призова за незабавни действия за сваляне на сушата на около 400 мигранти, които правителството на Малта прехвърли на наети от него екскурзионни кораби в морето, предаде Асошиейтед прес.

Комисия в италианския Сенат е против Матео Салвини да бъде съден за блокиране на мигранти в морето

В изявление водещата европейска правозащитна организация, базирана във френския град Страсбург, подчерта днес, че положението "е нетърпимо и изисква незабавни действия".

Много от мигрантите се намират на корабите в крайбрежието на Малта от седмици, след като са били спасени от негодни за плаване съдове на трафиканти в Средиземно море.

Островната страна нае туристически кораби, след като затвори пристанищата си заради коронавируса, и очаква останалите държави от Европейския съюз да се включат в приемането на мигрантите. Досега обаче единствено Франция е дала съгласие.

Комисарят за човешките права в Съвета на Европа Дуня Миятович изтъкваше в последните месеци, че мигрантите трябва да бъдат свалени на брега безопасно и бързо независимо от епидемията от коронавируса, и че човешкият живот не бива да бъде излаган на опасности заради разногласия между страните от ЕС.

Германски товарен кораб, спасил 79 мигранти, получи разрешение да акостира в Сицилия

"Обезпокоена съм, че оттогава бяха наети още кораби и че броят на хората, държани на тях без ясни изгледи за слизане на брега, постоянно се увеличава", отбеляза днес тя.

По-рано тази седмица хуманитарната организация "Ес О Ес Средиземно море" изрази съжаление, че мигрантите, държани на наети туристически кораби, са използвани като политически пионки.

Франция не е казала колко мигранти ще приеме, но подчерта, че от Европейската комисия зависи да организира останалите страни членки на ЕС. ЕК потвърди, че съдейства на страните да се договорят къде да бъдат насочени пътниците, блокирани на корабите край бреговете на Малта.
БТА