Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна. / БГНЕС, архив
Германски товарен кораб със 79 мигранти на борда получи разрешение да отплава към Сицилия. Там мигрантите ще слязат от плавателния съд и ще бъдат поставени под двуседмична карантина заради коронавируса, предаде ДПА.

"Имаме разрешение от властите. Корабът плава към Сицилия", заяви пред ДПА Тис Клингенберг, собственикът на компанията за морски превози, притежаваща кораба.
Плавателният съд, който се казва "Марина", чакаше указания от бреговата охрана какво да прави, след като в края на миналата седмица бе пренасочен да спаси 79-те мигранти край бреговете на Малта.

Гърция ще премести стотици мигранти от остров Лесбос на континенталната си част

Говорител на вътрешното министерство в Рим потвърди, че на "Марина" е разрешено да акостира в Италия. След това мигрантите ще се наложи да изкарат 14-дневна карантина.

Според компанията за морски превози "Клингенберг", която е от Шлезвиг-Холщайн, Германия, товарният кораб плавал от Тунис за Малта, когато в неделя малтийските власти му наредили да участва в спасителна операция.
 


След това дни наред чакал да бъде пренасочен към някое пристанище. Според собственика ситуацията на борда е изключително тежка.

Италия и Малта обявиха пристанищата си за "небезопасни" за времето на кризата с COVID-19, което означава, че вече не се позволява слизане на мигранти в тях, веднага след като са спасени в открито море.
БТА